MiljoenenFrank Cottrell Boyce

Terug naar lijst
 

Miljoenen

Titel: Miljoenen
Auteur: Frank Cottrell Boyce
Uitgeverij: Van Goor, 2004
ISBN: 978 90 0003 571 7
Illustraties:

Terug naar lijst

In één klap rijk steenrijk...
 

Wat zou jij doen als er 229.370 pond uit de lucht viel? Het overkomt de broertjes Damian en Anthony in ‘Miljoenen’. Maar geld uitgeven is moeilijker dan je denkt! Ze hebben slechts 17 dagen, want de Britse pond maakt plaats voor de euro.

Miljoenen’ van Frank Cottrell Boyce, is tegelijkertijd grappig, spannend en verhelderend, maar ook ontroerend en dramatisch. Het is duidelijk een verhaal met een moraal, over hebzucht en leugens. Maar het boek zit ook vol met droge humor. Doordat je alles ziet door de ogen van de ik-figuur, de tamelijk naïeve Damian, zorgt het voor veel komische situaties. Toch bekruipt je soms een beklemmend gevoel. De schrijver brengt dat gevoel subtiel over. Zonder er veel woorden aan te besteden, want Damian praat er niet graag over, merk je direct dat er iets aan de hand is met Damian. Hun moeder is net overleden en Damian is bang dat zijn vader ook zal verdwijnen en probeert steeds ‘groots’ te zijn. Hij is geobsedeerd door heiligen, een fascinatie die wel erg ver gaat. Hij verwondt zichzelf met hulsttakken om net als heiligen aan ascese* te doen. De heiligen komen hem ook bezoeken; werkelijkheid en fantasie lopen door elkaar.

Tot grote hilariteit van zijn klasgenoten, begint Damian telkens over zijn heiligen. ‘Sint-Sexburga van Ely (670-700). Ze had vier zussen, die ook allemaal heiligen werden. Ze heetten…’ Voor ik Ethelburga en Withburga kon zeggen, zei meester Quinn: ‘Ik had al dankjewel gezegd, Damian.’ Hij had zelfs al drie keer dankjewel gezegd. Als dat niet betekent dat ik groots ben (...).’

Als Damian zit te bidden in zijn zelfgemaakte kluizenaarscel, valt naast hem een grote tas van de trein. ‘Het was geen visioen of een verschijning als zodanig. Je zou het een teken kunnen noemen. En dik vet teken. Het was geld. Bankbiljetten. Stapels en stapels bankbiljetten.’

De broertjes proberen het uit te geven, zonder volwassenen erbij te betrekken. Damian wil arme mensen helpen, Anthony wil een huis kopen. Op school stopt Damian zoveel geld in een collectebus, dat een onderzoek wordt ingesteld. Ze betalen klasgenootjes gigantische bedragen voor kleine diensten. Daardoor komen steeds meer mensen hen op het spoor. Ook de dief, die het geld gestolen had. Zo wordt hun leven steeds gecompliceerder. Zullen zij erin slagen het geld op tijd uit te geven of in te wisselen naar euro’s?

Miljoenen’ is het eerste boek van Frank Cottrell Boyce. Maar aan zijn levendige, beeldende schrijfstijl kun je merken dat hij filmscenarioschrijver is. Je ziet in gedachten de scènes al voor je. Het boek is dan ook verfilmd. Als de film net zo leuk is als het boek, dan wordt dat dubbel genieten. Maar lees eerst het boek!

Aukje.

* ascese is een ander woord voor zelfkastijding: het jezelf pijnigen.

 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.