Mikis de ezeljongen Bibi Dumon Tak

Terug naar lijst
 

 Mikis de ezeljongen

Titel: Mikis de ezeljongen
Auteur: Bibi Dumon Tak
Uitgeverij: Querido, 2011
ISBN: 978 90 451 1186 5
Illustraties: Philip Hopman

Terug naar lijst

Een ezelleven

Als je ooit in Griekenland bent geweest, dan weet je misschien dat er heel veel eilanden zijn, met heel veel oude dorpen waar oude mensen onder oude platanen met elkaar zitten te praten. In zo’n dorp op het eiland Korfoe woont Mikis. Zijn opa is een van de oude mensen onder de plataan. In die dorpen zijn er ook veel ezels. Vooral om zware vracht te sjouwen. ‘Mikis de ezeljongen’ van Bibi Dumon Tak vertelt het verhaal van Mikis, zijn opa en een ezel. Ook als je niet in Griekenland bent geweest, zie je het dorp van Mikis voor je in de prachtige potloodtekeningen van Philip Hopman.

Op een dag heeft de opa van Mikis een nieuwe ezel in de stal. Mikis is er heel blij mee, want hij houdt van ezels. Hij wil er graag zelf een hebben en later een ezelboerderij beginnen. Maar deze ezel is er echt om te werken. Mikis mag de ezel wel een naam geven: Tsaki. Mikis gelooft dat de ezel samen met hem de naam uit honderden meisjesnamen kiest. Ezels zijn wijs, vindt Mikis. Zijn opa denkt er anders over. Voor hem is een ezel net een tractor. Hij belaadt Tsaki zo zwaar dat haar buik ervan scheurt. Mikis gaat met Tsaki naar de dokter en maakt in het dorp naam als de jongen die met ezels kan praten. Dat maakt ook indruk op Elena, het meisje op wie hij verliefd is.

‘Kom je morgen de hele dag?’ vroeg opa. Mikis knikte, natuurlijk kwam hij de hele dag. En de dag daarna, en daarna, tot er geen dag meer over was. Maar dat duurde nog een paar eeuwen. Tegen die tijd was Mikis groot en had hijzelf een stal vol ezels, met namen die ze samen hadden uitgekozen.

‘Mikis de ezeljongen’ is in rustige, eenvoudige taal geschreven. Een beetje zoals het leven in een Grieks dorp, of de loop van een ezel. De tekeningen versterken de sfeer. In het dorp hebben de mensen tijd voor elkaar, en uiteindelijk ook voor een ezel. Wat je van dit boek echt meekrijgt, is dat ook een gewone ezel zorg en bescherming nodig heeft. Het kan wel zijn dat de ezel er een eigen idee over heeft: als Mikis een nieuwe stal voor Tsaki bouwt zodat zij warmte en licht heeft, wil Tsaki liever in haar oude, donkere stal blijven. Wat Mikis ook probeert, hij krijgt haar er niet in. Er moet wel iets heel bijzonders gebeuren, wil het tenslotte toch lukken...

Bibi Dumon Tak heeft weer een ontroerend boek over dieren geschreven. Met ezels heeft zij bovendien een speciale band. Als je Mikis de ezeljongen koopt, gaat een deel van dat geld naar een ezelopvang op Korfoe.

Elisa.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.