Mijn vriend CrenshawKatherine Applegate

Terug naar lijst
 

Mijn vriend Crenshaw

Titel: Mijn vriend Crenshaw
Auteur: Katherine Applegate
Uitgeverij: Querido Kinderboeken, 2017
ISBN: 978 90 451 1996 0
Illustraties: Erwin Madrid

Terug naar lijst

Een vriend in zware tijden

Ben je bang dat jij de enige bent die een denkbeeldige vriend heeft? Nergens voor nodig! Er zijn zát kinderen (en waarschijnlijk ook wel wat volwassenen) met een vriend die alleen zijzelf kunnen zien. Jacksons denkbeeldige vriend is een zwart-witte pratende kat die groter is dan hijzelf: Crenshaw. Drie jaar geleden verscheen Crenshaw voor het eerst, in de zomervakantie na groep 3. Maar nu duikt hij plotseling opnieuw op, terwijl Jackson al tien is. Eigenlijk vindt hij een denkbeeldige vriend iets voor kleine kinderen:

‘Ik heb je verzonnen toen ik zeven was,’ zei ik, ‘en dat betekent dat ik je nu kan weg-verzinnen.’

Maar dat gaat zo makkelijk niet! ‘Mijn vriend Crenshaw’ laat je niet alleen zien dat het heel normaal is om een denkbeeldige vriend te hebben, maar ook dat het normaal is om af en toe hulp nodig te hebben. Een denkbeeldige vriend kan veel steun geven in een lastige periode. Crenshaw legt het zelf mooi uit:

‘Denkbeeldige vrienden komen niet uit zichzelf opdagen. Wij worden geroepen. We blijven zolang het nodig is. En pas daarna, dán pas, vertrekken we weer.’

Hoewel zijn ouders er weinig over vertellen, heeft de intelligente Jackson precies door hoe groot hun geldzorgen zijn. Een mooi moment voor Crenshaw om voor de tweede keer in Jacksons leven te verschijnen en hem te ondersteunen. Drie jaar geleden heeft Jackson een tijdje met zijn ouders en zusje Robin in een busje moeten wonen. En nu is het opnieuw spannend hoelang ze de huur van hun appartement nog kunnen betalen. Zonder mopperen vult Jackson een souvenirzak: een zak met spullen die je per se wilt bewaren. Een voor een verkopen ze hun spullen, tot Jackson haast moet kamperen op zijn slaapkamer: geen rood racewagen-bed meer (gelukkig nog wel een matras!), geen nachtkastje, geen kledingkast… Klagen doet Jackson niet, maar ondertussen vindt hij het toch maar knap lastig, dat arm zijn: ‘Toch zat ik vanbinnen in de knoop. Alsof ik een kluwen touw had doorgeslikt.’

‘Mijn vriend Crenshaw’ is een mooi, gevoelig, grappig en verrassend boek zonder poespas, geschreven in de ik-vorm. Door zinnen als ‘Het binnenste van je huis ligt open en bloot tentoongesteld’ laat Katherine Applegate je meevoelen hoe pijnlijk het moet zijn om al je bezittingen te verkopen.

De tekening op het omslag is gemaakt door Erwin Madrid. Jackson zit naast zijn dubbel-zo-grote vriend Crenshaw op een bankje. De illustratie is zo beeldend dat je haast vanzelf filmmuziek hoort spelen in je hoofd. Niet gek, want Erwin Madrid illustreert ook voor animatiefilms! In het boek duikt de illustratie van Crenshaws schaduw regelmatig op, om je steeds weer aan zijn aanwezigheid te herinneren.

Het is een heerlijk boek voor iedereen die weleens een denkbeeldige vriend heeft gehad, of nieuwsgierig is hoe het is om er één te hebben. Crenshaw moedigt Jackson aan om altijd eerlijk te zijn. Dus geef maar toe: iederéén wil stiekem toch een fantasievriend hebben?

Karine.

Leestip: In ‘Suni’ van Isabelle Quinn heeft Nikita net als Jackson een denkbeeldige vriend(in) en in Karlsson van het dakvan Astrid Lindgren dénkt iedereen dat Erik een denkbeeldig vriendje heeft. Een bol mannetje dat kan vliegen met een propellertje op zijn rug… Dat klinkt natuurlijk ook nogal vreemd. Maar: deze bijzondere Karlsson bestaat echt!

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.