Mijn lievelingsdier is gebraden kipBies van Ede

Terug naar lijst
 

Mijn lievelingsdier is gebraden kip

Titel: Mijn lievelingsdier is gebraden kip
Auteur: Bies van Ede
Uitgeverij: Van Goor, 2006
ISBN: 978 90 000 3730 8
Illustraties: Kees de Boer

Terug naar lijst

Smaakexplosies in toekomststad

De stad van de toekomst, hoe zou die eruit zien? Volgens schrijver Bies van Ede lijken de huizen dan geen van alle meer op elkaar. Het stikt er van de smalle straatjes waar niemand de weg kent. En natuur? Die is er niet te vinden. Dat is ook niet nodig, net zoals vers voedsel. In de keuken vind je alleen nog maar een vriezer, magnetron en waterkoker...

De hoofdpersonen in ‘Mijn lievelingsdier is gebraden kip', weten niet beter. Hamburgers? Die komen uit de fabriek, net als het andere eten dat je koopt in de supermarkt. Dat is grappig om te lezen, want zelf weet je natuurlijk wél hoe het zit. De moeder van Sjef is nog verder doorgeslagen. Zij is ervan overtuigd dat eigenlijk alles wat je eet ‘vies' is, want het komt uit de grond of van smerige dieren. Daarom mag Sjef alleen vitaminepillen eten. Zijn vrienden mogen niet vaak langskomen, want die dragen gekleurde kleren en Sjef is allergisch voor kleur. Tv-kijken gaat dus ook niet, alleen naar oude zwart-witfilms.

Maar dan ontmoeten ze Cock, een humeurige kok. Hij zoekt proefpersonen voor zijn bistro ‘Eerlijk eten'. In het begin weten de vrienden niet wat hij daarmee bedoelt. Personen die gratis mogen smikkelen, of mensen van wie geproefd wordt? De keuken van Cock hangt vol met gevaarlijke, scherpe messen en er staan hete ovens te loeien. Toch wint hun nieuwsgierigheid het van hun angst, en gretig proeven ze dingen waar ze nog nooit van gehoord hebben. Maar Cock blijft vreemd. Aardig is hij eigenlijk niet, en hij heeft het steeds maar over ‘kinderen kennen kinderen'. Naar wie is hij toch op zoek?

Ondertussen genieten de vrienden volop van het eten dat Cock ze voorschotelt. Zelfgemaakt eten kennen ze eigenlijk niet. Het veroorzaakt feestjes in hun mond. Bies van Ede blijft dit beschrijven, soms tot vervelens toe. Maar als dit eten zorgt voor orkestjes die gaan spelen, móet het Sjef wel genezen. En dus overdrijven ze wat ze meemaken bij Cock. Dat zijn geweldige verhalen, zoals het temmen van wilde hamburgers op een hamburgerboerderij. Maar zal het de vrienden lukken om Sjef mee te smokkelen langs zijn hysterische moeder?

Bies van Ede sleept je mee in zijn fantasieverhaal. De puzzel valt op het laatst pas in elkaar, zoals dat hoort in een spannend boek. Soms stoort het als de schrijver de stukjes rond laat slingeren zonder uitleg. Het zorgt er wel voor dat verhaal spannend blijft om te lezen. Gelukkig is het een boek dat je vlot leest en kun je de rondzwervende stukjes snel plaatsen!

Juulke.

 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.