Mijn koffer vol boekenJet Boeke

Terug naar lijst
 

Mijn koffer vol boeken

Titel: Mijn koffer vol boeken
Auteur: Jet Boeke
Uitgeverij: Gottmer, 2011
ISBN: 978 90 257 4983 5
Illustraties:

Terug naar lijst

Pak je koffer maar!

Ga je op reis? Misschien op vakantie naar een ander land of zomaar op fantasiereis in je eigen woonkamer? Zorg dat je in ieder geval de belangrijkste koffer meeneemt! Ik heb het natuurlijk over 'Mijn koffer vol boeken'. Hierin zitten acht prachtige klassieke prentenboeken van uitgeverij Gottmer.

Pas op dat je niet zo gulzig bent met lezen als Slokkebrok de reuzenslang is met eten, want dan kan het weleens slecht aflopen. Slokkebrok heeft zo'n honger dat hij een aap, een stekelvarken, een olifant en zelfs nog meer opslokt. Natuurlijk wordt hij misselijk en spuugt alles weer uit. Dan ziet hij een ander lekker hapje: zijn eigen staart. Hij begint te knabbelen en eet uiteindelijk zichzelf helemaal op. Een mooi telprentenboek op rijm van Eric Carle.

Het varkentje in het grappige boek 'Bof ik even!' is wel slimmer! Je denkt dat hij zich vergist als hij aanklopt bij het huis van de vos. Want die likt natuurlijk zijn lippen af bij het zien van zo'n heerlijk hapje. Maar het varkentje weet de vos ervan te overtuigen dat hij hem beter eerst even kan schoonmaken, vetmesten en zelfs masseren om hem nog lekkerder te maken. Aan het eind van de dag is de vos te uitgeput om het varken op te eten en valt neer. Het varkentje gaat na alle goede zorgen van de vos opgewekt naar huis. De illustraties passen mooi bij het verhaal en laten goed zien hoe de vos hoe langer hoe vermoeider wordt.

Iemand die net zo hard werkt als de vos is de eend in het prentenboek 'Kwaaak!' De boer laat hem al het werk doen en blijft zelf ondertussen in zijn bed liggen. De andere dieren op de boerderij krijgen medelijden met de eend. Ze jagen de luie boer weg en helpen daarna allemaal mee met het boerenwerk. De illustraties zijn niet zo kleurrijk, maar de dieren zijn prachtig getekend!

'De rommelige reus' gaat ook over samenwerken en elkaar helpen. Rinus is de rommeligste reus van de stad, maar op een dag ziet hij een winkel met nette kleren in reuzenmaten. Hij loopt naar binnen en komt als nieuw weer naar buiten. Maar op weg naar huis ontmoet hij allerlei dieren met problemen. Stuk voor stuk geeft hij ze zijn nieuwe kleren: een zieke giraffe krijgt bijvoorbeeld zijn das, een vos slaapt voortaan in zijn rechtersok. Aan het eind van het verhaal loopt Rinus weer in zijn oude, rommelige hemd, maar hij is gelukkiger dan ooit! Op de grappige tekeningen kun je steeds duidelijk zien hoe blij de dieren met de kleren van de reus zijn.

Ook de spin uit 'Jakkes, een spin!' is tevreden. In het begin van het kleurrijke boek laat hij zien hoe geschikt hij is als huisdier: hij kan goed dansen, zorgt zelf voor zijn eten en is erg schoon. De mensen zetten hem echter steeds buiten de deur. Gelukkig overtuigt de spin ze uiteindelijk toch en wordt hij een echt huisdier. En ach, denkt de spin, als de mensen zo gelukkig zijn met hem als huisdier, vinden ze het vast en zeker ook fijn als al zijn vrienden in huis komen wonen…!

Absoluut het leukste en origineelste boek in de koffer is 'Je gelooft je ogen niet Jr.', een fotoboek waarin heel veel te zien is. Het zijn namelijk foto's van ruimtes die opgebouwd zijn uit voorwerpen die we (bijna) dagelijks gebruiken. Zo zie je bijvoorbeeld een klaslokaal waarin de tafeltjes gebouwd zijn uit schriftjes, met kleurkrijtjes als tafelpoten. Het bureau van de meester is een tissuedoos en zijn stoel is eigenlijk een kam. Ook op de foto van een slaapkamer is van alles te zien: het hoofdkussen is eigenlijk een broodje, de gordijnen zijn sokken, en door het raam zie je bomen van broccoli. Aan het plafond hangt een lamp die is samengesteld uit een bellenblaas, een badstop en een pingpongballetje. Kijk maar eens snel wat jij nog meer kunt ontdekken op de fantastische platen in dit boek!

Wil je liever ook zelf iets doen, in plaats van alleen maar voorgelezen worden? Pak dan 'Dingen doen met Dikkie Dik' uit je koffer. Daarin staan leuke raadseltjes, spelletjes en tekenoefeningen.

Of je nu ver weg gaat of lekker op de bank blijft zitten, een ding is zeker: met 'Mijn koffer vol boeken' zul je je zeker niet vervelen!

Maartje.


'De koning en zijn schat' is al eens gerecenseerd op onze website. Bekijk de recensie hier.

 

 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.