Mijn huisdier is een boekBob Staake

Terug naar lijst
 

Mijn huisdier is een boek

Titel: Mijn huisdier is een boek
Auteur: Bob Staake
Uitgeverij: Rubinstein, 2014
ISBN: 978 90 476 1775 4
Illustraties:

Terug naar lijst

Huisboekdier

Het is wel een prentenboek, maar geen gewoon prentenboek, want het is ook een huisdier. Het is het huisdier van de jongen die ‘de jongen’ heet. ‘Van honden hield hij niet en van katten moest hij niezen. “Maar ik wil wel een huisdier,” zei hij vaak, “maar dan niet zo’n harige vieze.”

Zijn moeder kreeg een idee voor een huisdier. “Een boek misschien?” De voordelen op een rij, voor het geval jij dit ook wel ziet zitten. En waarom niet, een boek als een huisdier. Moet toch kunnen, anno 2015! Als je boek je huisdier wordt, dan worden de bladzijden je vriendjes en de letters gaan je de prachtigste verhalen vertellen. Verhalen over grote helden, ridders en circusacrobaten die hele gevaarlijke stunts laten zien. Of vind jij wat anders? Grappig is het in ieder geval wel.

O ja, de voordelen: ‘kunstjes doen dat kon het niet, geen plassen en geen drollen, niet grommen of stinken.’

En dit huisboekdier loopt nooit weg. Tenminste, dat denkt de jongen. Maar het loopt anders. Halverwege het boek wordt het opeens heel spannend. Het huisboekdier is weg… En de huishoudster weet ervan. Maar zij is ook heel vergeetachtig. “Ik weet het niet zeker, maar ik ben bang dat jouw boek op weg is naar de liefdadigheidsbazaar!”

De jongen is in alle staten. Boos op zijn moeder die er niets van snapt. Boos op de huidhoudster. “Op de liefdadigheidsbazaar!”, schreeuwt hij boos. Hoe kan ze dat nou doen? “En misschien is het daar niet meer, is het verkocht of zo.” Hij moet er niet aan denken. Hij is ten einde raad. Maar dan…de huishoudster krijgt een idee. “Als een boek zich verstopt”, zei de werkster ineens, “waar zou het zich dan verschuilen?” En zijn moeder snapt er nog steeds niets van.

Ja, en waar zoek je dan? Een huisboekdier staat niet in de bibliotheek, maar ook niet in de dierenwinkel. Het is geen dier en geen boek. Maar het is er wel, getekend en wel, in komische prenten met heel veel heldere en lichte kleuren. Bob Staake heeft niet alleen het boek geschreven maar ook geïllustreerd op een hele aparte wijze. Er is op de kleurige en humoristische platen heel veel te zien, ook al zijn de figuren van het verhaal met weinig details getekend. Bob Staake heeft daarbij veel fantasie gebruikt .Toch herken je iedereen onmiddellijk en het lijkt net alsof je zelf midden in deze zoektocht naar het huisboekdier staat. Heb jij hem al gevonden? De teksten zijn kort en in grote letters geschreven. Er staan op iedere bladzijde steeds maar een paar regels.

Maar die regels zijn niet genoeg om te ontdekken waar het huisboekdier is gebleven. En zonder dit huisboekdier kan de jongen niet eten, niet slapen en huiswerk maken lukt al helemaal niet. Al met al een lastige situatie. Maar deze jongen is slim. Hij plaatst een oproep op Leesfeest.

Gezocht: Mijn lieve huisboekdier.
Beloning: Je mag mijn huisboekdier iedere dag komen voorlezen.
Ik hoop je snel te zien, met mijn huisboekdier natuurlijk!

Paula.

Leestip: ‘Ik wil een hond’, van David LaRochelle.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.