Mijn hoofd is even wegAnja Vereijken

Terug naar lijst
 

Mijn hoofd is even weg

Titel: Mijn hoofd is even weg
Auteur: Anja Vereijken
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf, 2013
ISBN: 978 90 003 2181 0
Illustraties: Davy van der Elsken

Terug naar lijst

Vallen en opstaan.

Teddy is een leuk meisje, een echte achtste-groeper, Ze doet aan skaten en judo, maar op school gaat het steeds slechter met Teddy. Ze valt in slaap of reageert niet als juf Bieke haar wat vraagt. Ook trekt Teddy af en toe gekke bekken, wat haar niet in dank wordt afgenomen. Haar beste vriendin Flo snapt er niets van en Teddy zelf begrijpt ook niet wat er met haar aan de hand is.

Anja Vereijken kan heel spannend schrijven. Er zijn angstige momenten in het verhaal, zoals wanneer Flo en Teddy tijdens hun vakantie in Italië gaan zwemmen. ‘Ineens voelde Teddy zich raar, ze rook spiritus, en het nare gevoel werd nog erger. Ze moest naar de boot ! Vlug! Teddy wilde roepen maar er kwam geen geluid uit haar keel. Nog een klein stukje. Bijna…’ Gelukkig wordt Teddy gered door haar vader, maar Flo heeft er nog wekenlang nachtmerries van.

Toch is dit voorval een geluk bij een ongeluk, want hierdoor gaat het balletje rollen. De moeder van Teddy vermoedt epilepsie. Haar broer Eddie lijdt er namelijk ook aan. Terug in Nederland bevestigt dokter Velthuizen dit vermoeden. Teddy is bang dat haar vrienden en de kinderen op school haar met epilepsie niet zullen accepteren. Anja Vereijken beschrijft op een grappige manier hoe Teddy’s klasgenoten met haar epilepsie omgaan. ‘‘Je hoort het,’ zei juf Bieke, ‘wij vinden het niet erg om iemand in de klas te hebben die af en toe hoofdloos is.’’

Om precies de juiste medicijnen voor te kunnen schrijven, wordt Teddy verder onderzocht in een epilepsiecentrum. En daar ontmoet ze Tuur,een hele knappe jongen.

Dat ze elkaar leuk vinden, laten ze de eerste dagen niet blijken, sterker nog, ze houden elkaar juist op afstand. Langzaam ontdooit Tuur en raken Teddy en Tuur aan de praat. Net zoals Teddy houdt ook Tuur van skaten en Teddy vertelt over judo en haar examen blauwe band. Ook hier  weer grappige taferelen, zeker op het moment dat Tuur Teddy wil zoenen en zij een aanval krijgt. Dit wordt op een bewakingscamera opgenomen. Het hele centrum kan meegenieten. En nu maar hopen dat het niet op Youtube wordt uitgezonden, grapt een van de verplegers die alles heeft gezien.

Anja Vereijken schrijft heel duidelijk over epilepsie en de onderzoeken die Teddy meemaakt. Dit maakt het boek soms wat saai, vooral als je benieuwd bent na de afloop van de spannende gebeurtenissen in het boek:  Flo die een paar dagen geen contact zoekt met Teddy? Wat is er aan de hand? Hoe gaat het verder met Tuur en Teddy? En zal Teddy slagen voor haar judo examen blauwe band, ondanks dat ze door haar aanvalletjes veel lessen heeft gemist…?

Paula.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.