Mijn eerste sprookjesgroeiboek; Ik lees zelf!Hilde Vandermeeren

Terug naar lijst
 

Mijn eerste sprookjesgroeiboek; Ik lees zelf!

Titel: Mijn eerste sprookjesgroeiboek; Ik lees zelf!
Auteur: Hilde Vandermeeren
Uitgeverij: Callenbach, 2006
ISBN: 978 90 779 4220 8
Illustraties: Rosemarie de Vos

Terug naar lijst

Sprookjes voor beginners

Als je net begint met lezen, krijg je meestal dunne boekjes. Een plaatje op de ene pagina, een paar regels tekst op de andere. Leuk, maar als je ze uit hebt, kunnen ze weg. En dan maar hopen dat je ze aan een ander kwijt kunt! Voor kids die wel eens een wat dikker boek wil lezen, is er nu een ‘sprookjesgroeiboek', met bewerkingen van sprookjes op niveau AVI 1 tot en met 5!

Het boek begint met vier sprookjes die meer kijk- dan leesverhaal zijn. Een soort stripverhaal, plaatjes met tekst eronder. Schrijfster Hilde Vandermeeren heeft een aantal sprookjes flink tot de basis moeten terugbrengen om het begrijpelijk te maken voor de jongste lezers. AVI 2 is al wat meer een verhaal, dat goed toch nog goed te begrijpen is, bijvoorbeeld ‘Jaak en de reus':

‘Daar is een koe.
Het is de koe van jaak
En ook van zijn ma.
Jaak gaat naar het bos.
Daar is een man.
- Geef me de koe, jaak.
Dan geef ik je een boon.
- Dat doe ik, man.'

Zo gaat het bij de volgende niveaus steeds een stapje verder. Als meer ervaren lezer herken je steeds meer van het originele sprookje terug. Het is Vandermeeren gelukt de sprookjes simpeler te maken, zonder de originele verhalen geweld aan te doen. Het is af en toe ook echt spannend, zoals in ‘Klein Duimpje' in AVI 4:

‘De broers zijn heel bang.
De reus zoekt en zoekt.
Dan komt hij bij de kist.
Hij doet de kist open
en haalt de broers eruit.
- Ik wil dit vlees! roept hij.'

Rosemarie de Vos heeft bij elk sprookje vrolijke tekeningen gemaakt, die ook een functie hebben; hoe minder tekst, hoe meer de plaatjes uitleggen. Zo kun je als lezend kind nog even ‘spieken' op het plaatje; wat gebeurt er precies? Aan de zijkant van elke bladzijde staan gekleurde stroken, elk niveau heeft een andere kleur. Handig, want als je de inhoudsopgave nog niet kan lezen (of daar geen zin in hebt), kun je het boek gewoon openslaan bij de kleur waar je gebleven was.

Dit boek is een dikke aanrader voor jonge boekenwurmen die hun ouders gek maken met het zoveelste uitgelezen boekje. Je bent wel even bezig met de vier verhalen per niveau, en je kunt af en toe stiekem kijken of je al een stapje verder kunt. Bovendien is het natuurlijk een leuke manier om sprookjes te leren kennen. Je weet dat de zesjarigen van nu over een paar jaar een ‘gewoon' sprookjesboek lezen en verrast bedenken, ‘Hee, dit sprookje was het eerste verhaaltje dat ik zelf las!'

Bianca.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.