Mijn broer is een superheldDavid Solomons

Terug naar lijst
 

Mijn broer is een superheld

Titel: Mijn broer is een superheld
Auteur: David Solomons
Uitgeverij: Gottmer, 2015
ISBN: 978 90 257 6028 1
Illustraties: Laura Ellen Anderson

Terug naar lijst

Waar superhelden zijn, zijn superschurken

‘Ik moet plassen.’

Drie simpele woorden zorgen ervoor dat niet de elfjarige ik-persoon Luuk – stripboekverslaafde – maar zijn oudere broer Zack – huiswerkverslaafde – superkrachten krijgt. Als Luuk na een toiletbezoekje terugkomt in hun boomhut, is er duidelijk iets aan de hand met Zack.

Hij negeerde me en staarde naar zijn handen, die hij heen en weer bleef draaien. ‘Volgens mij heb ik superkrachten.’

Tijdens Luuks afwezigheid heeft Zack bezoek gehad van een interdimensionaal ruimteschip, afkomstig uit een parallel universum. De interdimensionale reiziger Zorbon de Beslisser heeft hem de missie gegeven twee universums te redden van de ondergang. Hiervoor krijgt Zack zes superkrachten. De eerste superkracht is telekinese: hij kan dingen laten bewegen zonder ze aan te raken. De andere vijf superkrachten ontdekt hij gaandeweg het verhaal. Zacks superheldennaam wordt Ster-Jongen.

Ster-Jongen kan mensen redden en rampen voorkomen! Maar: waar superhelden zijn, zijn superschurken. Eén zo’n schurk maakt het Ster-Jongen behoorlijk lastig om zijn taak tot een goed einde te brengen. Gelukkig heeft Ster-Jongen een superbroer! Luuk en zijn vrienden Lara en Serge bedenken een superslim plan om de schurk te dwarsbomen. Daarbij merkt Luuk dat het helemaal niet eenvoudig is om de wereld te redden, zonder dat je over superkrachten beschikt.

‘Mijn broer is een superheld’ is een vlot geschreven boek vol avontuur, humor en verwijzingen naar andere bekende superhelden. Schrijver David Solomons barst van de fantasie. Waarschijnlijk waande hij zich tijdens het schrijven zelf ook een superheld, want hij heeft de belevenissen van Ster-Jongen en zijn helpers heel levendig en geloofwaardig beschreven. Samen met de personages vlieg je van avontuur naar avontuur. Wat dat betreft lijkt het haast alsof je een stripboek leest, want ook in stripboeken volgen de gebeurtenissen elkaar in hoog tempo op. Het verhaal is mooi afgerond, maar tegelijkertijd is er ruimte zát voor een nieuw superheldenavontuur!

Wat een beetje vergezocht is, zijn Lara’s versprekingen. Ze gebruikt vaak woorden en uitdrukkingen die niet helemaal kloppen. Ze zegt bijvoorbeeld ‘zoeken naar een naald in een herberg’ , ‘metasporisch’ (metaforisch), ‘alumineert’ (hallucineert) en ‘perspiratie’ (perspectief). Dit zou grappig kunnen zijn, maar vaak wijken Lara’s uitspraken zo veel af van wat ze bedoelt, dat het geen aannemelijke versprekingen meer zijn.

In tegenstelling tot een stripboek bevat ‘Mijn broer is een superheld’ weinig illustraties. Elk hoofdstuk begint met een klein tekeningetje van een belangrijk voorwerp of moment uit dat hoofdstuk. Een leuk detail is dat onder aan elke rechterpagina een asteroïde te zien is, die op elke volgende bladzij een stukje groter is afgebeeld. Dit is een subtiele hint naar een belangrijk verhaalonderdeel.

Droom jij er wel eens van een echte superheld te zijn en in de huid te kruipen van Spiderman, Batman, Wolverine of de Hulk? Ga dan vooral niet naar de wc, maar kruip met ‘Mijn broer is een superheld’ in je boomhut!

Karine.

Leestip: Weet je dat er ontelbaar veel boeken zijn geschreven over superhelden? Zo veel dat Leesfeest er een special over schreef, vol leestips!

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.