Mijn bijzonder rare week met TessAnna Woltz

Terug naar lijst
 

Mijn bijzonder rare week met Tess

Titel: Mijn bijzonder rare week met Tess
Auteur: Anna Woltz
Uitgeverij: Querido, 2013
ISBN: 978 90 451 1488 0
Illustraties:

Terug naar lijst

Vlekjesogen

‘Wat denk je…’ begon ik. Ik schraapte mijn keel. ‘Vond de laatste dinosaurus het erg om dood te gaan?’
Ze dacht na. Een hele tijd lang, totdat de muziek afgelopen was en we alleen nog de meeuwen in de lucht hoorden.
‘Ik zou het altijd erg vinden om dood te gaan,’ zei ze toen. ‘Het idee dat alles dan stopt…’ Ze beet op haar lip. ‘Maar als ik de allerlaatste was, dan zou het misschien iets minder erg zijn. Want dan was ik toch maar eenzaam.’
Ze keek me aan met haar vlekjesogen, en ik knikte.

Aan het begin van hun vakantie op Texel breekt Samuels broer zijn enkel. Samuel gaat mee naar de dokter. Meestal is het niet zo leuk om naar de dokter te gaan. En al helemaal niet als je op vakantie bent. Maar als je bij de dokter bent en je ontmoet daar een bijzonder meisje met vlekjesogen, kan het tóch leuk worden! Samuel en Tess ontmoeten elkaar op de parkeerplaats bij de dokter.

Samuel denkt veel na en stelt veel moeilijke vragen aan zichzelf en aan de mensen om hem heen, bijvoorbeeld over uitstervende dinosaurussen. Een paar weken geleden is Samuel bij de begrafenis van de vader van een klasgenootje geweest. Sindsdien denkt hij na over hoe het is om dood te gaan. Of erger nog: hoe het is als de mensen om hem heen allemaal doodgaan, en hij als enige overblijft: ‘Op een dag zou ik in mijn eentje moeten doorleven. Hoe ging ik dat doen? Hoe hield ik dat uit?´

Tess doet graag dingen die een beetje vreemd zijn, want ze houdt van raar. Door haar wordt ‘Mijn bijzonder rare week met Tess’ een lekker levendig boek. Samen met haar moeder woont ze op Texel. Haar vader kent ze niet. Pas als ze achttien is mag ze weten wie het is. En haar vader? Die weet niet eens dat Tess bestaat! Maar Tess is slim en ontdekt de naam van haar vader als ze nog lang geen achttien is. Met een smoesje lokt ze hem naar Texel. Gaat ze hem vertellen dat ze zijn dochter is? Daar moet ze nog over nadenken. Heel hard! Gelukkig heeft ze Samuel, want ook al kennen ze elkaar pas net, het zijn duidelijk dikke vrienden. Het is mooi om te lezen hoe die twee in korte tijd zo belangrijk voor elkaar worden.

Als je twee bijzondere kinderen bij elkaar zet die allebei van raar houden, wat kun je dan anders krijgen dan een bijzonder rare week? ‘Mijn bijzonder rare week met Tess’ is een ontroerend verhaal over familie, vriendschap en doodgaan. Samuel en Tess hebben grote vragen en ingewikkelde problemen. Toch is het helemaal geen ingewikkeld boek om te lezen, daar heeft Anna Woltz knap voor gezorgd.

Karine.

Wil je nog een boek lezen dat gaat over familie, vriendschap en de dood? Lees dan ‘De regels van drie’ van Marjolijn Hof.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.