Mij niet gezienMeg Rosoff

Terug naar lijst
 

Mij niet gezien

Titel: Mij niet gezien
Auteur: Meg Rosoff
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff, 2016
ISBN: 978 90 2457 011 9
Illustraties:

Terug naar lijst

Op reis met Mila

‘Mij niet gezien’ is een boek van Meg Rosoff. Tien jaar geleden veroverde ze met Hoe ik nu leef de wereld en sleepte vele prijzen in de wacht. En dat is niet voor niks, want Rosoff heeft een heel eigen stijl en manier van vertellen. Zo pakt de bijzondere hoofdpersoon Mila je meteen bij de hand, neemt je mee op reis en laat je pas weer los lang nadat je het uit boek hebt.

Mila en haar vader hebben een tripje naar New York gepland, waar ze een oude vriend van haar vader gaan opzoeken, Matthew. Maar de dag voordat ze vertrekken blijkt Matthew te zijn verdwenen! Ze besluiten toch naar New York te gaan, om hem te zoeken. Tijdens deze reis ontmoeten ze kennissen van Matthew en bezoeken ze plekken waar hij zou kunnen zijn. Langzaam maar zeker vallen de puzzelstukjes op hun plaats en wordt de reden van zijn verdwijning duidelijk. Rosoff weet deze onthullingen goed te doseren, waardoor je als lezer nieuwsgierig blijft en door wilt lezen. Toch ligt de nadruk van het verhaal vooral op de ontwikkeling van Mila, in plaats van op deze zoektocht.

Mila heeft als twaalfjarig meisje een uitzonderlijk observatievermogen, niets ontgaat haar. De manier waarop dit in het boek wordt uitgewerkt, zorgt ervoor dat ze wat ouder overkomt. Ze maakt soms opmerkingen en heeft gedachtes waarvan het niet waarschijnlijk is dat een twaalfjarige die al heeft: ‘Ik kijk naar een beeld en zie dingen die op dat moment niet zichtbaar zijn. Ik ben niet een soort mystica; ik zie gewoon een constellatie van piepkleine feitjes, zo klein dat andere mensen ze niet opmerken.’ Dit tast haar geloofwaardigheid een beetje aan, maar aan de andere kant is Mila hierdoor wel een heel interessant personage. Haar beschrijvingen en observaties zijn erg mooi beschreven en het is prettig om over haar te lezen.

Eén van de kenmerken van Rosoff’s stijl is dat ze geen aanhalingstekens gebruikt, waardoor gedachtes en gesproken zinnen makkelijk met elkaar kunnen worden verward. Daarom moet je sommige passages even opnieuw lezen om te weten hoe je het moet interpreteren. Ondanks dat dit echt even wennen is in het begin, wordt later duidelijk waarom Rosoff hiervoor kiest: pas als je dit boek met aandacht leest, kun je alles eruit halen wat erin zit. Eigenlijk is het net zoals bij Mila, die alles opmerkt door goed te observeren.

Verder is het opvallend dat Mila de lezer een aantal keer direct aanspreekt: ‘Ik heb een map vol akelige beelden, maar ik ga ze niet vertellen. Stel dat ik er hier eentje verstop, als een landmijn midden in de alinea die je aan het lezen bent?’ Ze betrekt je opeens in het verhaal. Als lezer schrik je daar even van, maar vervolgens leef je nog meer met haar mee, omdat alle gebeurtenissen nu niet alleen haar overkomen, maar jou ook.

Dit boek heeft zoveel eigenaardigheden, waardoor het met geen ander boek te vergelijken is, zelfs niet met Rosoff’s andere werk. Het is een coming-of-age-verhaal gecombineerd met een roadtrip, wat resulteert in een meeslepend en vermakelijk Young Adult-boek.

Naomi.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.