MierenkolonieJenny Valentine

Terug naar lijst
 

Mierenkolonie

Titel: Mierenkolonie
Auteur: Jenny Valentine
Uitgeverij: Moon, 2009
ISBN: 978 90 488 0443 6
Illustraties:

Terug naar lijst

Mieren in Londen

Er zijn al veel verhalen over vriendschap geschreven. Dit is ook zo’n verhaal en toch is het heel anders. In ‘Mierenkolonie’, het derde boek van Jenny Valentine, is de zestienjarige Sam van huis weggelopen. Sam komt uit een gehucht en wil tussen alle inwoners van de grote stad Londen verdwijnen. Zijn verdwijning heeft waarschijnlijk iets te maken met Max. Zijn naam komt aan het begin van Sams verhaal al naar voren.‘Toen dacht ik ineens aan Max. Te midden van al dat geluid en ritme, die kleur en stank van uitlaatgassen en beweging schoot hij me te binnen. Hij overviel me. (…) Ik stikte bijna.’ Wie Max is en wat er met hem is gebeurd, kom je pas later te weten.

Het raadsel rond Max zorgt voor een prettige spanning, maar je wordt al eerder het verhaal in getrokken. Sam ziet in Londen een jong meisje in een portiek staan. ‘Het was alsof ze uit de nacht tevoorschijn kwam en voor een schilder poseerde die al tweehonderd jaar dood was.’ Datzelfde meisje blijkt niet veel later in het huis te wonen waar ook Sam een kamer huurt. De tienjarige Bohemia woont er samen met haar aan alcohol en drugs verslaafde jonge moeder, Cherry. Op de andere etages wonen huisbaas Steve, de oude, bemoeizuchtige Isabel en haar hond Deurmat, en Mick, Cherry’s vriendje. Om de beurt vertellen Sam en Bohemia over hun leven.

Jenny Valentine zet in ‘Mierenkolonie’ met Sam en zijn huisgenoten zeer overtuigende personages neer. Je ziet duidelijk voor je hoe Sam eerst iedereen in huis probeert te ontwijken, daarna met de nieuwsgierige Bohemia op stap gaat en Isabel met klusjes begint te helpen en hoe hij zich uiteindelijk verantwoordelijk voelt voor Bohemia. Het is pijnlijk om te lezen hoe Cherry haar dochter verwaarloost en hoe eenzaam Bohemia zich voelt. Tegelijkertijd levert de eigenwijze en kinderlijke blik van Bohemia op haar leven ook komische momenten op; zij zorgt ervoor dat het verhaal niet te zwaar of zielig wordt. Als lezer zie je de band tussen Sam, Bohemia en de anderen heel mooi ontstaan. Zelf krijgt Sam dat pas aan het eind van het verhaal door. ‘Ik ging naar Londen om op mijn eentje te zijn en belandde bij het tegenovergestelde.’

Mierenkolonie’ is een origineel verhaal dat knap in elkaar zit, waarin de spanning goed wordt opgebouwd en de personages levensecht zijn. De titel verwijst naar de vergelijking die Sam vaak maakt tussen mensen en mieren, de favoriete dieren van Max. Zijn kennis over mieren en de ervaringen uit zijn Londense leven geven Sam uiteindelijk ook inzicht in zichzelf. ‘Dat mieren in hun eentje niet veel voor elkaar krijgen, maar samen iets onvoorstelbaars presteren.

Inger.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.