MidzomernachtzeeJan de Leeuw

Terug naar lijst
 

Midzomernachtzee

Titel: Midzomernachtzee
Auteur: Jan de Leeuw
Uitgeverij: Davidsfonds/Infodok, 2006
ISBN: 978 90 590 8203 8
Illustraties:

Terug naar lijst

‘Ik ga op reis en ik laat achter…’

Alles achter je laten omdat het toch niet meer uitmaakt. Inclusief je oude, brave ‘ik'. Liften naar Italië, waarom niet? Dat besluit de vijftienjarige Charlotte. Nu ze toch niks meer te verliezen heeft, durft ze de risico's wel te nemen. Wat heeft het leven haar nog te bieden? Altijd dacht ze aan dingen die later nog zouden gebeuren. Maar later komt niet meer. Nu moet ze actie ondernemen. En dus gaat ze. In haar eentje, met als doel Viareggio, waar haar vriend Maarten zijn vakantie doorbrengt.

‘Leef elke dag alsof het je laatste is', dat ziet de hoofdpersoon in ‘Midzomernachtzee' door Jan de Leeuw, als het motto van haar reis. Maar onderweg komt Charlotte erachter dat het verleden hoe dan ook meereist. Dat je wel weg kunt vluchten, maar de werkelijkheid je altijd inhaalt. De Leeuw schrijft op een bijzonder mooie manier hoe Charlotte heen en weer geslingerd wordt tussen tegenstrijdige gevoelens en gedachten.

Charlottes ervaringen als lifter zijn uiteenlopend. Het is steeds maar afwachten wie er voor haar zal stoppen. De ene keer is ze blij dat ze ongedeerd uit de auto van twee ongure kerels kan stappen. Een andere keer wordt ze opgepikt door een vrouw die haar een nachtje onderdak biedt. Als ze de Amerikaanse Alison ontmoet, liften ze met z'n tweeën verder. De vrijgevochten, brutale Alison heeft wat andere ideeën over het leven dan Charlotte. In het begin ziet Charlotte haar nog als voorbeeld. Maar dat Alison haar eigen belang vooropstelt in de omgang met mensen, klopt niet met de principes van Charlotte. Ze besluit alleen verder te gaan. Het christelijke, Ierse gezin dat haar daarna meeneemt, is op weg is naar Lourdes. Het voelt alsof Charlotte in een warm bad terechtkomt, maar dat beangstigt haar tegelijkertijd. Verder moet ze; haar doel niet uit het oog verliezen.

Het is natuurlijk heel spannend wat Charlotte onderweg allemaal meemaakt, maar veel interessanter is het om te lezen wat het met haar doet. Dat is te danken aan schrijver De Leeuw, die erg goed is in het beschrijven van wat er door Charlotte heengaat. Hij schetst hoe wanhoop, angst en vertwijfeling elkaar afwisselen met hoop, dromen en vastberadenheid. 'Midzomernachtzee' grijpt je daardoor onmiddellijk aan.

Als Charlotte haar einddoel Viareggio bijna heeft bereikt, slaat opeens de verwarring toe. Waarvoor deed ze het ook alweer allemaal?

‘Nu ik het einde van de tocht nader, hebben die twijfels me ingehaald. Mijn dromen zijn niet bestand tegen de realiteit. En wat dan nog, denk ik kwaad. Ik had nooit gedacht dat ik het liften zou aandurven, en hier lig ik toch maar. Ik kan het proberen. Ik heb niks te verliezen.'

Juulke.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.