Michiel is niet zo stoerBurny Bos

Terug naar lijst
 

Michiel is niet zo stoer

Titel: Michiel is niet zo stoer
Auteur: Burny Bos
Uitgeverij: Leopold, 2004
ISBN: 978 90 258 4259 8
Illustraties: Harmen van Straaten

Terug naar lijst

Boeken over stoere jongens en vriendschap

‘Moet je voetbal nog mee?’ vraagt hij. Michiel schudt zijn hoofd. ‘Suze gaat al mee’, zegt hij. Vader kijkt verbaasd. ‘Moet die maffe pop mee?’ vraagt hij. ‘Ja’, zegt Michiel. ‘En het is helemaal geen maffe pop. Het is een leuke pop.’ Vader haalt zijn schouders op. ‘Dat is toch niks voor een flinke boy’, zegt hij.

En dat is nou precies het probleem in het boek ‘Michiel is niet zo stoer’. Michiel heeft een stoere vader, die van voetballen houdt. Een stoere moeder, die op judo zit. En zelfs een stoere naam; hij is vernoemd naar Michiel Adriaanszoon de Ruyter, een beroemde admiraal, die leefde in de 17e eeuw. Maar Michiel is dus helemaal niet zo stoer. Hij speelt het liefst met zijn vriendinnetje en dan vooral met haar pop Suze. En wil voor Sinterklaas dan ook het allerliefste een eigen pop. Hij houdt niet van voetballen, maar verzamelt gekleurde glasscherven.

‘Michiel is niet zo stoer’ is geschreven door Burny Bos. Hij heeft ook het boek ‘Knofje’ geschreven. Maar hij schrijft niet alleen boeken, hij maakt ook televisieprogramma’s zoals ‘Ko de Boswachtershow’.

Het boek over Michiel is een grappig boek, over een bijzonder onderwerp. Want er zijn vast wel meer jongetjes, die net als Michiel niet zo stoer zijn, maar nauwelijks boeken over dat onderwerp. Harmen van Straaten maakte de tekeningen in het boek. Ze zijn zwart-wit en op bijna elke bladzijde staat er wel een waar je lekker naar kunt kijken. Soms zie je zelfs al aan de tekeningen hoe het verhaal afloopt!

Er was iets aan de hand met Vera. Normaal zou ze lachen of zeggen dat hij op moest hoepelen of ze zou ruzie maken. ‘Je eet een snotje!’ riep hij toen uit. ‘Nou en’, zei Vera vinnig, ‘mag dat niet?’ ‘Het is niet netjes’, zei Max. ‘Waarom niet?’, vroeg Vera fel. ‘Het is toch mijn eigen snot. Het komt uit mijn neus hoor. Niet de jouwe!’

Martin Bril schreef ‘De avonturen van Max en Vera’ en Marjolein Krijger maakte de tekeningen. De verhalen van Max en Vera stonden eerst elke week op de kinderpagina van het NRC Handelsblad, nu staan al die verhaaltjes samen in een boek. Het is het eerste kinderboek dat Martin Bril geschreven heeft.

In het boek staan korte verhaaltjes over de avonturen, die de twee vrienden Max en Vera samen beleven. Zo bouwen ze samen een nest voor een eenzame merel en zoeken naar hun konijn Koetje. De verhalen gaan over hele kleine en gewone onderwerpen, dat maakt de verhaaltjes speciaal. Ook omdat het echt alleen over de vriendschap tussen Max en Vera gaat en niet over het huis waar ze in wonen, of over hun ouders. De tekeningen bij het verhaal zijn heel simpel en grappig. Ze zijn zwart-wit en lijken soms wel op kindertekeningen.

Stephanie.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.