Met Roos op reisDeborah Marcero

Terug naar lijst
 

Met Roos op reis

Titel: Met Roos op reis
Auteur: Deborah Marcero
Uitgeverij: Ploegsma, 2019
ISBN: 978 90 216 7975 4
Illustraties: Deborah Marcero

Terug naar lijst

Op wereldreis in je hoofd

Iedere week na het weekend hoor je in de klas de verhalen van je klasgenoten over alles wat ze hebben gedaan. Allerlei spannende dingen, terwijl jij gewoon lekker hebt gevoetbald of een mooi boek hebt gelezen. Ook hartstikke leuk, maar soms is het ook fijn om iets gaafs mee te maken waarover je kan vertellen in de kring.

Met Roos op reis’ gaat over Roos die graag onderzoeker, ontdekkingsreiziger en avonturier wil worden. Ze wil iets unieks ontdekken, zodat ze dat na het weekend in de kring kan laten zien of erover kan vertellen. Maar Roos heeft een probleem, want ze weet niet wat en waar je zoiets kan vinden.

Daarom gaat ze een kaart maken, een geheime kaart waar ze geheime vindplaatsen op kan aangeven. Ze tekent en gaat er vervolgens naar op zoek. Op het strand vindt ze van alles, maar geen verborgen schat. Daarom gaat ze naar de ruimte. Helaas vindt ze daar ook niet wat ze zoekt en ze landt op een eiland.

Roos komt vervolgens in een stad terecht en tekent een kaart met een spoorlijn door de bergen. Aan het einde daarvan stapt ze uit. Zou Roos iets gevonden hebben om in de kring te laten zien op maandag?

De tekst is geschreven door Deborah Marcero en bevat weinig woorden, maar de woorden die er staan zijn erg mooi:

Haar hand trilde van inspanning. De lijnen struikelden en stuiterden van het papier af. Met haar hart als kompas werd haar fantasie een plattegrond’.

De illustraties zijn gemaakt door de auteur en zijn een feest om naar te kijken. Dat komt omdat de zoektocht van Roos voornamelijk in plattegronden en kaarten is afgebeeld. En daarin valt van alles te ontdekken. Iedere kaart bevat een legenda en namen om de kaart te verduidelijken. Zo komt het dat je bij de kaart van de eilanden ziet dat zij allerlei mooie namen hebben:  ‘Nijlpaardbekbaai’, ‘Dikhuidlandtong’ en ‘Vuurvlinderarchipel’.

De tekeningen die horen bij de fantasiewereld van Roos zijn met heldere kleuren gemaakt en bevatten vooral blauwe arceringen waardoor het lijkt alsof ze met een balpen zijn gemaakt. De plattegronden bevatten veel details die het bekijken waard zijn.

Na haar zoektocht komt Roos teleurgesteld op school. Ze heeft alleen haar kaarten en plattegronden en vertelt over haar zoektocht naar overal en nergens. Tot haar verbazing is iedereen erg enthousiast. Het is geweldig wat je gedaan hebt Roos! En alle kinderen in de klas gaan allemaal een eigen plattegrond maken van de plaats waar zij heen zouden willen gaan.

Dit boek laat zien dat je ook prima in je hoofd kan reizen. Dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Als je er een mooie plattegrond  van maakt, heb ook jij iets bijzonders te vertellen in de kring!

Ingrid vd H.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook De grote treinreisvan Claire Hülsenbeck.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.