Met je hoofd boven waterGideon Samson

Terug naar lijst
 

Met je hoofd boven water

Titel: Met je hoofd boven water
Auteur: Gideon Samson
Uitgeverij: Leopold, 2010
ISBN: 978 90 258 5672 4
Illustraties: Peter-Paul Rauwerda

Terug naar lijst

Chloortranen van een waterkneus

Na de zomervakantie moet het weer: schoolzwemmen. Schóól-zwem-men! En zelfs nu de kleine vijfdegroepertjes meegaan, is zesdegroeper Gied nog altijd de grootste waterkneus van allemaal. Iedereen kan al zwemmen, behalve hij! Schoolzwemmen op donderdagochtend is zó erg dat Gied er al op woensdag buikpijn van heeft.

Als ik niet meteen al zink, zal de badmeester wel weer boos op me worden. Zeggen dat watertrappelen toch zeker het makkelijkste van de wereld is. Dat zeven meter onder water niks voorstelt. En dat huilen heus niet opschiet.
‘Wil jij nou een vent worden? Nou? Nou?’
Mijn chloortranen vallen op de natte, glibberige tegels van het bad. De meester schudt zijn hoofd. Ik ben de grootste sukkel en de kleinste baby die hij ooit in zijn zwembad heeft meegemaakt. Een watje. Een kluns. Een waterkneus.


Gied heeft maarliefst zeventig trucs bedacht om niet naar schoolzwemmen te hoeven. Hij schrijft ze allemaal in zijn boekje. Jammer genoeg kun je jezelf niet elke week opsluiten in de wc, doen alsof je ziek bent, of zogenaamd-per-ongeluk de schoolzwembus missen. Zoiets werkt maar één keer. Dus kruipt Gied meestal gewoon op de vijfde bank van achteren in de bus. Bijna elke donderdag ziet hij onderweg een oude man, die op een bankje duiven zit te voeren. Zolang de man daar zit, kan hijzelf niet verdrinken, weet Gied. De man is zijn geheime gelukbrenger, de man helpt hem zijn hoofd boven water te houden. Maar wat moet Gied doen als de duivenman er al drie weken niet meer is?

Voor zijn eerste boek ‘Niks zeggen!’ kreeg Gideon Samson een Vlag en Wimpel van de Griffeljury, zijn tweede boek ‘Ziek’ werd zelfs bekroond met een Zilveren Griffel. ‘Met je hoofd boven water’ is nog mooier geschreven. Dit boek is niet echt grappig of spannend, maar je snapt wel bij elke bladzijde beter wat voor ellende Gied iedere donderdagochtend meemaakt. En hij moet tóch van zijn moeder. Elke week opnieuw. Verschrikkelijk.

‘Met je hoofd boven water’ speelt in de herfst van 1994. Voor je aan het echte verhaal begint, legt Gideon Samson uit dat er in 1994 veel dingen wat anders waren dan nu. Je had nog geen mobiele telefoons bijvoorbeeld, en je zwom niet voor je Zwem-ABC, maar voor diploma A en B. Dat is wel handig om te weten, want voor diploma A moest je toen heel andere dingen kunnen dan nu. Verder is er niet veel verschil. Je krijgt nog altijd water in je neus als je kopje-onder gaat. En gelukkig heb je ook nog altijd vrienden die jou helpen op de dag dat je moet proefzwemmen. Zal Gied dan toch nog zijn diploma B halen?

Lidewij.

 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.