Met de noorderzonJennifer Donnelly

Terug naar lijst
 

Met de noorderzon

Titel: Met de noorderzon
Auteur: Jennifer Donnelly
Uitgeverij: Gottmer, 2003
ISBN: 978 90 257 3698 9
Illustraties:

Terug naar lijst

Romantisch en spannend

Nederland en België zijn een prachtige jeugdroman rijker! 'Met de noorderzon' van Jennifer Donnelly heeft alles in zich wat je kunt wensen. Het is spannend, romantisch, mooi en geloofwaardig geplaatst in een historische omgeving.

Mattie woont met haar vader en zusjes op een boerderij. Hun moeder is kortgeleden overleden en hun oudere broer is, na een felle ruzie met hun vader, vertrokken. Mattie wil dolgraag haar eindexamen halen en verder studeren. Ze wil het liefst schrijfster worden. Maar doordat ze haar moeders plaats in het gezin moet innemen, lijkt dit vrijwel onmogelijk.

Verschillende mensen, zoals haar lerares en een goede vriend, proberen Mattie over te halen om school toch af te maken en naar de universiteit te gaan. Maar Mattie hoort in haar achterhoofd steeds de belofte die zij aan haar moeder deed. Tot in het laatste hoofdstuk blijft spannend voor wie Mattie zal kiezen: voor haar omgeving, zoals gebruikelijk was in de tijd waarin het boek speelt, of voor zichzelf. De onmacht die Mattie voelt over haar lot, maar ook dezelfde onmacht van verschillende andere personages, worden heel echt neergezet.

De hoofdstukken zijn niet genummerd, maar hebben een woord als titel. Soms een lastig woord als 'xerofiel'. Andere keren eenvoudiger, bijvoorbeeld 'mat'. Woorden spelen een belangrijke rol in het leven van Mattie. Iedere dag kiest zij een woord uit het woordenboek en leert de betekenis ervan. Om een beter begrip van het woord te krijgen, probeert ze het minimaal één keer die dag te gebruiken in een zin. De hoofdstuktitels, hoe vreemd soms ook, slaan altijd op de inhoud van het betreffende hoofdstuk.

Mattie gelooft dat mensen de kracht van woorden vaak onderschatten. Ook zijzelf onderschat deze soms. Royal Loomis, haar verloofde, pakt haar in met zijn woorden. En zowel de gedichten van haar lerares, als de brieven van een jonge vrouw die dood gevonden wordt, hebben meer impact op haar dan ze kon vermoeden.

Mattie vertelt haar verhaal zelf, maar niet in chronologische volgorde. Soms lijkt ze van de hak op de tak te springen, maar de verhaallijn is nergens verwarrend. Je leeft erg met Mattie mee en bent zó betrokken, dat je gemakkelijk in haar gedachtesprongen meegaat.

Dit boek heeft alles wat meiden vanaf 14 jaar aan kan spreken: het is een literaire thriller met een flinke portie romantiek en een vleugje geschiedenis. Het is een indrukwekkend verhaal over hoe moeilijk het kan zijn voor jezelf te kiezen en je niet te onderwerpen aan de plannen die ándere mensen met jouw leven hebben. 'Met de noorderzon' kreeg terecht een eervolle vermelding van de Zoenjury in 2004.

Maartje.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.