Met de honden mee, oléNynke Klompmaker

Terug naar lijst
 

Met de honden mee, olé

Titel: Met de honden mee, olé
Auteur: Nynke Klompmaker
Uitgeverij: Lemniscaat, 2002
ISBN: 978 90 563 7405 1
Illustraties: Marijke Klompmaker

Terug naar lijst

Zoektocht naar een ‘geheime’ oudtante

'Met de honden mee, olé' is het tweede deel in een hopelijk lange reeks boeken over de eigengereide tweeling Lis en Semmie. Het eerste deel 'Ik ben veel liever zoals wij' was het debuut (eerste boek) van schrijfster Nynke Klompmaker. Het tweelingzusje(!) van Nynke, Marijke Klompmaker, maakte de tekeningen. Ook in dit nieuwe deel heeft zij het verhaal weer mooi geïllustreerd.

In de zomervakantie overlijdt de oma van Lis en Semmie. Heel erg natuurlijk, maar de verplichte bezoekjes aan haar met hun vader zullen ze niet missen. Ze vonden oma een beetje saai. Maar daar komt snel verandering in. De laatste woorden die oma tegen Lis en Semmie zei waren: 'Ga maar met de honden mee!' Als ze dan in het huis van oma aan het opruimen zijn en een aantal ansichtkaarten met honden vinden is het mysterie compleet. De kaarten zijn gestuurd door het zusje van oma, Rosa. Door de kaarten raakt Semmie ervan overtuigd dat de laaste woorden van haar oma een soort wachtwoord zijn van haar oma en haar zusje Rosa.

In de kamer, op tafel, liggen de spullen uit de vaas. Keurig op een rij. Doosjes, briefjes, paperclips, sleutels. Semmie rijkt naar een doosje, maar Lis wappert veelbetekenend met de hondenkaarten voor haar neus. ‘Weet je wel wie ze gestuurd heeft? Roos!' ‘Roos?’ ‘Oma’s zus, slome mier.’ En triomfantelijk: ‘Haar geheime zus, kun je wel zeggen.’

Rosa woont in Spanje en is daar waarschijnlijk zangeres. Om een onduidelijke reden had oma al heel lang geen contact meer met haar zusje. Semmie en Lis vinden dat erg vreemd, want zij kunnen zich niet voorstellen dat ze elkaar nooit meer zouden willen zien. Hun vader besluit dat ze met de nieuwe auto naar Spanje gaan om Rosa te zoeken en haar te vertellen dat haar zus is overleden. Semmie hoopt erachter te komen wat ‘Ga maar met de honden mee’ precies betekent. Haar zusje Lis is er niet zo zeker van dat de woorden wel echt iets bijzonders betekenen, maar naarmate de reis vordert worden er steeds meer dingen duidelijk.

In dit tweede boek van Nynke Klompmaker (zowel als in het eerste) worden kinderen echt serieus genomen. Emoties als angst, verdriet, jaloezie en je eerste liefde worden niet op een kinderachtige manier gebracht. Dit betekent trouwens niet dat het boek zwaar of dramatisch is. Integendeel, het is spannend en op een vlotte en vooral humoristische manier geschreven. Als tienjarige vind je jezelf misschien iets te oud om te worden voorgelezen, maar ik zou het toch vragen aan je ouders (doe je hun ook een plezier mee). Maar je kunt het natuurlijk zelf ook lezen.

Geri.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.