Mensen, draken en dolfijnenSimone Kramer

Terug naar lijst
 

Mensen, draken en dolfijnen

Titel: Mensen, draken en dolfijnen
Auteur: Simone Kramer
Uitgeverij: Ploegsma, 2003
ISBN: 978 90 216 1796 1
Illustraties: Els van Egeraat

Terug naar lijst

Met Pegasos naar Griekenland

Waarschijnlijk weet je het nog: in de zomer van 2004 zijn de Olympische Spelen gehouden. Dit keer in Griekenland, het land waar de spelen zijn ontstaan. Naast sporters hadden de Grieken van bijna drieduizend jaar geleden ook andere helden. Dat zijn de helden van de Griekse mythologie.

Simone Kramer heeft, na het succes van haar vorige boek 'De tocht van Argonauten', een tweede boek op basis van oude Griekse verhalen geschreven: 'Mensen, draken en dolfijnen - wezens uit de Griekse mythologie'.

Er zijn meer bewerkingen van de Griekse of Romeinse mythen, maar bijna altijd zijn dat de boeken voor volwassenen en worden ze door jongere lezers als saai en moeilijk ervaren. Het nieuwe boek van Kramer is alles behalve saai. Het is zeer boeiend geschreven en leest makkelijk en snel. De verhalen zijn verdeeld in vijfentwintig hoofdstukken. Vaak, door het lot van de hoofdpersoon te volgen, loopt het ene verhaal in het andere over. Achter het boek staat een woordenlijst waar je kunt lezen wat de lekkerste godenspijs is of wie de Sirenen waren.

Tijdens het lezen van 'Mensen, draken en dolfijnen' heb je niet het gevoel dat je met een droge geschiedenistekst bezig bent. De hoofdpersonen, de Griekse goden uit de oudheid, zijn zoals normale mensen jaloers, wraakzuchtig, verliefd of kwaad. Soms lijkt het alsof het hun grootste hobby is arme stervelingen te pesten en op de proef te stellen.

In het boek staan onder andere de verhalen over de god van de wijn, Dionysos, en zijn vriend Pan, over de centauren en het gevleugelde paard Pegasos, en over Prometheus, die het vuur van de oppergod Zeus stal en aan de mensheid teruggaf. Ook de minder bekende mythen zoals het verhaal over de negen zusters die door de Muzen in eksters werden veranderd, hebben hun plaats in de verzameling van Kramer.

Wat het boek nog mooier maakt, zijn de illustraties van Els van Egeraat. De mooie beelden met veel 'Grieks blauw' en de met veel liefde en humor getekende goden, mensen en mythische dieren passen perfect bij de stijl van de schrijfster.

'Mensen, draken en dolfijnen' is één van die zeldzame boeken over de oudheid waar je niet alleen alle noodzakelijke informatie voor je spreekbeurt of je project vindt, maar dat ook leuk is om gewoon zomaar te lezen. Voor alle brugklassers en voor alle gymnasiasten is het zeker een 'must'.

Ania.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.