Meneertje Streepjespyjama in New YorkMichaël Leblond

Terug naar lijst
 

Meneertje Streepjespyjama in New York

Titel: Meneertje Streepjespyjama in New York
Auteur: Michaël Leblond
Uitgeverij: Clavis, 2012
ISBN: 978 90 448 1815 4
Illustraties: Frédérique Bertrand

Terug naar lijst

Wat een drukte

Een grappig mannetje met een klein kuifje, een grote neus en een zwart-wit gestreepte pyjama en cape springt je op het omslag tegemoet. Hij zweeft boven de hoge torenflats van New York, een grote stad in Amerika. Wat doet hij daar? En wat doet hij met zijn magische pyjamakijker?

‘Het is donker… Maar kijk, als meneertje Streepjespyjama in zijn magische pyjama onder zijn deken ligt, kan hij razendsnel wegflitsen… Waarnaartoe? Kom mee!’

Zodra je in de droom van het mannetje stapt, moet je het boek een kwartslag draaien. Daarna zie je samen met het mannetje als eerste de snelwegen rond New York. Ze zijn gevuld met korte dunne en dikke zwarte streepjes. Het lijkt alsof er heel veel auto’s zijn, maar die zie je niet. Met zijn magische pyjamakijker ziet het mannetje wel hoe de auto’s voortrazen. Jij kunt de auto’s ook zien als je de pyjamarama, een plastic vel met dunne zwarte strepen, over de tekening heen en weer schuift.

Het mannetje gaat verder. Hij hoort de geluiden die bij de grote stad horen: ‘TUUUT! TI-TAA-TI-TAA! VROEM!!’ En hij ziet de warenhuizen met al hun lichtjes. Op de roltrappen is het net een mierenhoop, met al die mensen die naar boven en naar beneden gaan. En ook hier krijg je met de pyjamarama een idee van het gekrioel.

Tekenaar Frédérique Bertrand maakt in haar prenten gebruik van het moiré-effect. Doordat je met de zwarte lijnen van het plastic inlegvel over de lijnen in de tekening gaat, lijkt het alsof de tekening gaat bewegen. Zo zijn er draaiende wielen, ritselende blaadjes van de bomen in Central Park en flikkerende lichtjes. Spannend om te zien hoe al die verschillende vormen tot leven komen.

Voor de gebouwen gebruikt Frédérique Bertrand grote kleurvlakken. De ene keer geeft dat een drukke sfeer (warenhuis), de andere keer is de tekening veel rustiger (wolkenkrabbers). De lijnen en vlakken van de omgeving passen goed bij de bewegende vormen. Dat geldt ook voor de heldere kleuren van de vlakken: rood, geel en blauw. De woorden op de gevels en reclameborden zijn groot. Pijlen en uitroeptekens staan overal.

Schrijver Michaël Leblond laat in zijn tekst keer op keer weten hoe druk het in New York is. ‘Ongelooflijk hoe deze stad in beweging is.’ En hij neemt je mee: ‘En nu zijn we opeens op Broadway, de levendigste straat van heel New York.’ Verder is er weinig verhaal, het gaat om de stad en alle indrukken die je daar opdoet.

Frédérique Bertrand ontving in 1999 al een Zilveren Penseel voor haar prentenboek ‘Afdankertjes’. In 2013 is er een Vlag en Wimpel van de Penseeljury voor ‘Meneertje Streepjespyjama in New York’. Terecht, het is een boek met opvallende, mooi gemaakte tekeningen en een leuke pyjamakijker als extraatje.

Inger.

Wil je nog een boek lezen over lijnen en gekleurde vlakken? Lees dan ook eens ‘Keepvogel en Kijkvogel in het spoor van Mondriaan’ van Wouter van Reek.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.