Meneer Tiptop en de olifantDaniel Napp

Terug naar lijst
 

Meneer Tiptop en de olifant

Titel: Meneer Tiptop en de olifant
Auteur: Daniel Napp
Uitgeverij: Zirkoon, 2002
ISBN: 978 90 524 7231 7
Illustraties:

Terug naar lijst

Iedereen voelt zich wel eens een beetje rot

Heb jij dat ook wel eens? Dat de dingen niet gaan zoals jij dat wilt en dat je je daarom ongelukkig of verdrietig voelt?
Ik denk dat iedereen dat zo nu en dan heeft. En in verhalen hebben dieren dat ook. Het ezeltje en de olifant in de twee prentenboeken van deze maand voelen zich een beetje rot. Maar gelukkig kun je de meeste problemen ook weer oplossen!

De olifant in 'Meneer Tiptop en de Olifant' is erg verdrietig. Pauw vindt hem maar grijs en saai. Meneer Tiptop, een heel klein mannetje met een snorretje en een koffer vol spulletjes, weet daar wel wat op. Hij kleedt olifant kleurrijk aan. Iedere keer tovert hij weer iets nieuws uit zijn koffer. Hij werkt keihard en met succes: 'Nog één keertje controleren, Tiptop legt de laatste hand. Het resultaat is oogverblindend: Olifant is elegant!'. En de pauw? Tja, die verbleekt gewoon naast olifant.

De tekst in dit prentenboek is op rijm en de kleuren die Tiptop gebruikt staan groot gedrukt. Zo leer je al kijkend en luisterend de kleuren en kun je de rijmwoorden op den duur zelf invullen. De illustraties van Daniel Napp zijn eenvoudig, grappig en doelgericht (je aandacht gaat naar de hoofdfiguren; er is geen omgeving ) en de prenten zijn gemaakt met potlood, aquarel en pastelkrijt. 'Meneer Tiptop en de olifant' is een mooi vormgegeven en leerzaam boek voor kinderen vanaf drie jaar. 

Rindert Kromhout en Annemarie van Haeringen maakten eerder samen het succesvolle prentenboek 'Een grote ezel', waarin we kennis maakten met kleine ezel en zijn mamma. Dit boek werd bekroond met de Kiekeboekprijs 2001. Annemarie van Haeringen werd in 2000 penseelwinnares met het boek 'De prinses met de lange haren', al eerder op Leesfeest besproken. Een nieuwe samenwerking van Rindert en Annemarie in 'Kleine Ezel en jarige Jakkie' moest dus haast wel een mooi boek opleveren en dat is ook zo! In dit verhaal mag Kleine Ezel een cadeau uitzoeken voor zijn jarige vriendje Jakkie. Hij kiest een mooie rode vlieger uit, maar besluit deze zelf te houden en Jakkie iets anders te geven. Zijn mamma is het daar niet mee eens. Kleine Ezel is bedroefd en bedenkt allerlei plannetjes om toch zijn zin te krijgen, maar mamma werkt niet mee. Wanneer Jakkie zijn cadeautje krijgt vergeet Kleine Ezel zijn verdriet. Jakkie is er namelijk heel blij mee en samen met Kleine Ezel vliegert hij de hele middag. Weer thuisgekomen vraagt Kleine Ezel: 'Mamma, wanneer ben ik jarig?'. 'Gauw, lieverd, heel gauw', zegt mamma´. Ben je ook benieuwd welk cadeau Kleine Ezel krijgt? Lees dan dit mooie verhaal en geniet van elke illustratie!

Marianne.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.