Meneer Kandinsky was een schilderDaan Remmerts de Vries

Terug naar lijst
 

Meneer Kandinsky was een schilder

Titel: Meneer Kandinsky was een schilder
Auteur: Daan Remmerts de Vries
Uitgeverij: Leopold, 2010
ISBN: 978 90 258 56 243
Illustraties: Daan Remmerts de Vries

Terug naar lijst

Te paard door een wereld vol kleuren

Meneer Kandinsky is een schilder. Hij zit met zijn schilderspalet op een krukje achter een groot schilderij. Hij schildert een landschap: de lucht is blauw met witte wolken en de velden zijn bruingeel. Een ruiter te paard springt over een rivier. Maar wat is dat? Het paard ontsnapt uit het schilderij en wordt blauw. Alleen Meneer Kandinsky kan het paardje zien. Het huppelt gezellig met hem mee, waar hij ook naartoe gaat.

Soms was het lastig, dat gekke beest in zijn buurt.
Bij de bakker zei meneer Kandinsky: ‘Doet u mij maar een volkoren rood... Ik bedoel euh... een halfje wit...’

Het blauwe paardje fluistert Meneer Kandinsky voortdurend dingen in zijn oor: ‘alles heeft een eigen, heel speciale kleur. Je mag zo’n huis ook rood maken! Of paars, of scheef’. Meneer Kandinsky gaat anders naar de wereld kijken en ook heel anders schilderen. Hij schildert landschappen zoals hij ze voelt: de bergen blauw, de zon paars en de wolken oranje. Met scheve huizen, dikke strepen en groene vlekken. De wereld van Meneer Kandinsky is een explosie van kleuren en gekke vormen en dat is precies wat hij laat zien op zijn schilderijen.

‘Meneer Kandinsky was een schilder’ vertelt het verhaal over het leven en werk van de Russische kunstenaar Wassily Kandinsky. Kandinsky leefde van 1866 tot 1944 en was een van de eersten die de wereld anders schilderde dan hoe wij hem zien. Met een moeilijk woord heet dat ‘abstract’ schilderen. Daan Remmerts de Vries schreef niet alleen het verhaal, maar maakte ook de tekeningen in dit prentenboek. Het zijn geen gewone tekeningen: hij maakte van elke bladzijde een schilderij op zich. Precies zoals Kandinsky dat zelf gemaakt zou kunnen hebben. Remmerts de Vries gebruikt allerlei materialen door elkaar heen: stukjes krant en stof, tekeningen, delen van schilderijen, verf en papier. Dat levert een bonte verzameling kleuren en vormen op, die past bij de manier waarop Kandinsky schilderde.

Na het lezen van ‘Meneer Kandinsky was een schilder’ wil je niets liever dan de schilderijen van Kandinsky in het echt zien. Gelukkig kan dat: in het Gemeentemuseum in Den Haag!

Daan Remmerts de Vries heeft voor ‘Meneer Kandinsky was een schilder’
een Zilveren Griffel gekregen. Die heeft hij zeker verdiend: hij vertelt in eenvoudige woorden waarom Kandinsky zo schildert en wat mensen van zijn werk vinden. En als je naar zijn tekeningen kijkt, is het net of je zelf op een paardje in galop zit en binnenrijdt in de wonderbaarlijke wereld van Kandinsky

Carlijn.


 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.