Meneer Hummeling zoekt een vrouwJoukje Akveld

Terug naar lijst
 

Meneer Hummeling zoekt een vrouw

Titel: Meneer Hummeling zoekt een vrouw
Auteur: Joukje Akveld
Uitgeverij: Hoogland & Van Klaveren, 2017
ISBN: 978 90 896 7250 6
Illustraties: Noƫlle Smit

Terug naar lijst

Een potje zonder deksel

Het is niet zo dat je per se moet trouwen als je later groot bent. Je kunt ook niet bepalen op wie je verliefd wordt en óf je eigenlijk wel je leven met iemand anders wilt gaan delen. Maar als je al een tijdje alleen bent, kun je op een dag toch besluiten dat je op zoek moet. Dat is zo makkelijk nog niet wanneer het lijkt alsof iedereen wel iemand heeft. Dus hoe vind je nou een man of een vrouw? Meneer Hummeling uit 'Meneer Hummeling zoekt een vrouw' van Joukje Akveld en Noëlle Smit weet het niet. Gelukkig past er op ieder potje een deksel. Een mooi spreekwoord dat wil zeggen dat er voor iedereen wel iemand is. Oók voor meneer Hummeling.

Eigenlijk wist meneer Hummeling niet waarom hij geen vrouw had. Zijn buurman Rufus had een neus met knobbels, maar hij had ook buurvrouw Lies.

Met zijn roze geruite jas, zwarte bolhoed en nette schoenen met grote gouden gespen is meneer Jozefus Hummeling een opvallende verschijning. Zou dat de reden zijn dat hij alleen is? Vast niet. Alle vrienden van meneer Hummeling hebben wel iets wat ze anders maakt. Een kledingstijl, een neus met bobbels, een aparte naam. En toch zijn zij verliefd, getrouwd of gewoon samen met iemand. Dat moet meneer Hummeling toch ook wel lukken.

Misschien zoek ik niet goed genoeg, zei meneer Hummeling tegen zichzelf. Misschien moet ik wat verder kijken dan mijn neus, die zo precies in het midden zit, lang is.

Daarmee slaat meneer Hummeling de spijker op zijn kop. Want terwijl meneer Hummeling zijn zoektocht voort zet en de tips van zijn vrienden opvolgt, zien wij dat het huis naast dat van meneer Hummeling te koop staat en verkocht wordt. Aan een wel heel interessante buurvrouw die zo op het eerste gezicht erg veel gemeen heeft met onze meneer Hummeling. Soms zit dat wat je zoekt letterlijk recht onder je neus. Maar ze lopen elkaar steeds weer mis. Wij als lezers moeten lijdzaam toekijken en hopen dat het goedkomt.

Ik zoek een vrouw, weet jij waar ik er een kan vinden?'

De zoektocht naar liefde is niet makkelijk. Maar met korte zinnen en een luchtige insteek geeft Joukje Akveld er een simpele draai aan. En dat maakt de tekst juist zo krachtig. In 'Meneer Hummeling zoekt een vrouw' komen dieren in alle soorten en maten voorbij. Met felgekleurde kleren, in stippen en strepen, en allemaal hebben ze wel een hoed of een tas of bijzondere schoenen. De wereld van meneer Hummeling is een vrolijke lust voor het oog. En al die verschillende types maken onderdeel uit van een paartje. Noëlle Smit laat met haar tekeningen op prachtige wijze zien dat als je op zoek bent naar de liefde, het echt niet uitmaakt hoe je eruit ziet. Hoe bont je het ook maakt, er is altijd wel iemand die bij jou past.

Kim.

Leestip: Prachtige gedichtjes over dieren- en mensenliefde vind je in de dichtbundel 'Niets liever dan jij' van Erik van Os en Elle van Lieshout.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.