Meneer Hoedjes vangt een visKoos Meinderts

Terug naar lijst
 

Meneer Hoedjes vangt een vis

Titel: Meneer Hoedjes vangt een vis
Auteur: Koos Meinderts
Uitgeverij: Lemniscaat, 2013
ISBN: 978 90 477 0593 2
Illustraties: Annette Fienieg

Terug naar lijst

Fijn dat iemand dit verhaal terugwenste!

Koos Meinderts schrijft al 30 jaar boeken. Eén van die boeken is ‘Meneer Hoedjes vangt een vis’. Hierin bewerkt Koos een oud sprookje  van de gebroeders Grimm ‘De oude man en zijn vrouw’.  Het boekje kwam in 1999 uit. Bijna iedereen vond het prachtig. En toch werd het boek geen blijvertje. Toen de uitgever alle boeken had verkocht werden er geen nieuwe boeken meer bijgemaakt. Jammer! Einde verhaal zou je denken. Totdat het kind van een poppenspeelster het boek meenam uit de bibliotheek. Een nieuwe theatervoorstelling werd geboren. En de uitgever bracht het boek opnieuw uit.

Meneer Hoedjes heeft heel veel hoedjes.  Hij heeft alles wat een mens gelukkig maakt. Een fijn huis, een hoedenplank voor zijn hoedenverzameling en een mooi uitzicht.

Meneer Hoedjes kon maar geen genoeg krijgen van het uitzicht. Hij sneed een stuk appeltaart af , en toen hij een hap wilde nemen, viel het hem opeens op dat het uitzicht was veranderd. Het was mooier geworden, vond hij. Er was wat bij gekomen. Het bewoog en kwam naar hem toe. Meneer Hoedjes besloot rustig af te wachten, en na een poosje wist hij wat erbij was gekomen dat het uitzicht mooier had gemaakt. Het was een mooie mevrouw.

Meneer Hoedjes en de mooie mevrouw trouwen samen. Het leven van  is volmaakt wanneer mevrouw Hoedjes vertelt dat ze een kindje zal  krijgen. Als meneer Hoedjes op een dag gaat vissen vangt hij een bijzondere pratende vis. Meneer Hoedjes wil hem terug gooien.  Uit dankbaarheid mag hij  van de vis een wens doen. Maar meneer Hoedjes is een tevreden mens en weet niets te wensen. De vis vind het maar gek. Hij is ook heel verdrietig. ‘…wat is een wensvis als er geen mens is die iets wenst?’ Uit medelijden wenst meneer Hoedjes dan maar een jurk voor mevrouw Hoedjes.  Hij krijgt er als extraatje ook nog nieuwe kleren bij voor zichzelf. Meneer en mevrouw Hoedjes zijn er heel blij mee en ze voelen zich een ander mens met die mooie kleren. Meneer Hoedjes wenst steeds mooiere dingen en de wensvis laat alle wensen uitkomen. Even lijken meneer en mevrouw Hoedjes tevreden. Totdat ze erachter komen dat ze een hele hoge prijs moeten betalen voor hun luxe leventje. Kunnen ze dan nog terug?

Koos Meinderts laat je op ontroerende wijze zien hoe meneer Hoedjes denkt en leeft. Ademloos lees je hoe zijn leven totaal op zijn kop komt te staan. De zinnen zijn soms lang. Toch zijn ze goed leesbaar. Koos vertelt zijn verhaal met eenvoudige woorden. Daardoor krijgt het verhaal een hele mooie sfeer. (Lees het fragment hierboven nog maar eens door.)  De tekeningen van Koos’ vrouw Annette Fienieg passen perfect bij het verhaal. Er blijft nog maar één wens over nu: dit boek moet voor altijd blijven!

Ciska.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.