Meester van de zwarte molenOtfried Preussler

Terug naar lijst
 

Meester van de zwarte molen

Titel: Meester van de zwarte molen
Auteur: Otfried Preussler
Uitgeverij: Lemniscaat, 1972
ISBN: 978 90 606 9128 1
Illustraties:

Terug naar lijst

Tijdloze tovenarij
 

Boeken over toveren zijn immens populair. Dat komt natuurlijk door Harry Potter. In zijn kielzog verschijnen er allerlei (vaak minder leuke) boeken waarin de hoofdpersoon in aanraking komt met hekserij of tovenarij. Maar dertig jaar geleden verschenen er ook al heel wat boeken waarin magie een grote rol speelt. Zoals 'Meester van de zwarte molen' van de schrijver Otfried Preussler.

Het boek gaat over de veertienjarige bedeljongen Krabat. Hij is van huis weggelopen en zwerft nu door Duitsland samen met twee vrienden. Hij heeft drie nachten achter elkaar een droom waarin een stem zegt dat hij op weg moet gaan naar de molen in het Kosselmoeras. Hij besluit gehoor te geven aan de stem en komt daar terecht als molenaarsleerling. De molen is echter ook een school voor de zwarte kunsten. Eerst heeft Krabat het nog wel naar zijn zin, maar al snel komt hij er achter dat iedereen een hoge prijs betaalt voor het leren van de zwarte magie. Wanneer er een aantal slachtoffers valt onder de molenaarsleerlingen en Krabat verliefd wordt op een meisje, zoekt hij naar een manier om de meester van de zwarte molen te verslaan.

Het verhaal speelt zich af in de zeventiende eeuw in Duitsland. De Duitse Otfried Preussler heeft waarschijnlijk goed opgelet tijdens zijn vaderlandse geschiedenislessen, want hij schetst in het boek een heel realistisch beeld van het leven toen. Hij beschrijft die wereld zo gedetailleerd, dat je de gebeurtenissen als een film in je hoofd ziet. Veel details in het boek hebben een betekenis. Op het moment dat de meester aan Krabat vraagt of hij ingewijd wil worden in de zwarte magie en Krabat zegt 'ja', schudt de meester hem de linkerhand. Vroeger werd de linkerhand gezien als de 'slechte' hand die je gebruikt voor zwarte magie. Alsof Krabat een verdrag met de duivel sluit.

'Meester van de zwarte molen' is eng en aangrijpend, omdat er mensen in doodgaan. Het is ook ongelooflijk spannend: de molenmeester heeft iedereen in zijn macht, hij ziet en hoort alles, stuurt nachtmerries en niemand kan zonder zijn toestemming weg van de molen. Bovendien ben je als lezer steeds in een tweestrijd: kunnen toveren klinkt zo heerlijk, maar je vraagt je ook steeds af hoe Krabat weg kan komen.

Als je 'Meester van de zwarte molen' leest, kun je je bijna niet voorstellen dat het al meer dan dertig jaar geleden is geschreven, want het taalgebruik is nog steeds modern. Het verhaal is bovendien zo tijdloos, dat dit boek met recht een superklassieker kan worden genoemd.

Alexandra.

 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.