Meester van de schaduwBenny Lindelauf

Terug naar lijst
 

Meester van de schaduw

Titel: Meester van de schaduw
Auteur: Benny Lindelauf
Uitgeverij: De Eenhoorn, 2007
ISBN: 978 90 583 8444 7
Illustraties: Bert Dombrecht

Terug naar lijst

Bibberend bezoek

Zullen er ooit nog echte winters komen in Nederland? Dat je tenen bevriezen en je neus knalrood wordt? Dat je op de slee naar school kan en dagenlang kan schaatsen op een bevroren plas? Bij Dikke Door en Dunne Door bestaat zo’n winter nog wel. Maar zo leuk vinden ze dat niet: door de kou kan er niemand op bezoek komen. Gelukkig zitten de Doren in ‘Door en Door Winter’ vol ideeën. Zo kan het toch nog een gezellige winter worden.

Het is wel lastig als ze naar buiten gaan. Niet voor Dikke Door, die hoeft maar één jas aan, en één muts op. Maar voor Dunne Door is dat niet genoeg. Steeds moet ze zeven jassen aantrekken en zeven mutsen opzetten om het niet koud te krijgen.

Schrijver Benny Lindelauf kan in korte zinnen met eenvoudige woorden toch heel grappig schrijven:

‘Kit,
kat,
kit,
kat.
Eigenlijk moet de klok tik zeggen. Tik en tak. Maar hij ging stuk. Dikke Door heeft de klok gemaakt. Nu doet hij het weer goed. Nou ja, bijna goed.’

Door en Door zitten nooit stil en houden ervan om steeds hetzelfde doen. Hapflap spelen. Koekelaars bakken. Even naar koe Klaar kijken. Maar dan opeens merken ze dat er iemand in hun huis is geweest. Een dief! Ze weten het zeker. En een dief moet gevangen worden. De Doren bedenken een plan. Ze maken een val. Maar wie heeft nou het beste idee: Dunne Door of Dikke Door?

‘Door en Door Winter’ is een beetje spannend, maar vooral erg grappig. Wouter Tulp maakte precies de goede tekeningen bij de avonturen van die gekke dames met hun aparte gewoontes.

In ‘Meester van de schaduw’ krijgt Sam heel ander bezoek. Onder zijn bed woont namelijk de driekoppige Bloedman, die helaas gewoon is meeverhuisd nu Sam en zijn moeder in een ander huis zijn gaan wonen. Verhuizen is nooit makkelijk; en al helemaal niet voor Sam. Die is namelijk overal bang voor. Op school zit het ook al niet mee. Daar is de Witte de baas, en die pestkop houdt niet van kleine jongetjes die hem verraden.

Gelukkig is Sam niet alleen maar bang. Bij toeval ontdekt hij een geheimzinnig boek in het Dooie Huis. Hij snapt niks van de tekst die erin staat:
‘Wie rilt en trilt, U moet dit leezen.
U mag Uw schaduw nimmer vreezen.
U moet hem dwingen tot aan Uw voeten,
dat wat U vreescht, juist gaan begroeten.
Zo leert U moed uit angscht gebooren,
zo bent U niet voorgoed verlooren!’

Moedig zijn, het is makkelijker gezegd dan gedaan. De Witte is een stuk groter dan Sam. En de Bloedman is er ook nog…

Ook dit boek is geschreven door Benny Lindelauf. Grappige zinnen komen er minder in voor. In plaats daarvan gebeurt er op bijna elke bladzijde wel iets spannends. Dat zijn niet altijd leuke dingen, want Sam wordt behoorlijk gepest. Toch laat hij zien dat je daar iets tegen kan doen, zelfs als je geen held bent!

Juulke.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.