Meester PompelmoesHans Andreus

Terug naar lijst
 

Meester Pompelmoes

Titel: Meester Pompelmoes
Auteur: Hans Andreus
Uitgeverij: Holland, 2014
ISBN: 978 90 251 1243 1
Illustraties: Charlotte Dematons

Terug naar lijst

Meester Pompelmoes en zijn bijzondere huisdieren

In de jaren zestig en zeventig schreef Hans Andreus de verhalen over Meester Pompelmoes. Dat is lang geleden! Zouden die verhalen nu nog wel leuk zijn? Ja! Superleuk! Meester Pompelmoes is een vriendelijke meester, die ook streng kan zijn en zo nu en dan graag opschept. Hij heeft een bolle buik, draagt een oud jasje, is in zijn vrije tijd uitvinder en soms tovert hij zelfs. Hij woont samen met een stel bijzondere pratende huisdieren: Joachim de Geleerde Kater, De Fleurige Hond en Gerrit de Tuinkraai. Samen kletsen, overleggen en zingen ze heel wat af. Zelfs de auto, de Doremi, kan praten!

In 2014 is de vijftigste verjaardag van Meester Pompelmoes. Om dat te vieren zijn 28 van zijn verhalen gebundeld in een boek van bijna tweehonderd pagina’s, met een voorwoord van schrijver en meester Jacques Vriens. Nog steeds zijn de verhaaltjes ontzettend leuk om te lezen, al staan er wel wat ouderwetse en moeilijke woorden in, zoals ‘tuinameublement’ en ‘krakeelden’. De verhalen gaan over de belevenissen van Meester Pompelmoes op school, thuis en op vakantie.

De titels van de verhaaltjes maken je nieuwsgierig. Wat dacht je van ‘Meester Pompelmoes en het zoekgeraakte grapje’? Daarin moet Meester in de klas verschrikkelijk lachen om een grapje. Maar zodra hij het wil vertellen is hij het vergeten. Waar zou het gebleven zijn?

En toen hij thuiskwam was het eerste wat hij aan Joachim de Geleerde Kater vroeg: ‘Jij ziet ook nergens een grapje, hè?’
‘Een wat?’ vroeg Joachim.
‘Een grapje. Een ontzettend leuk grapje. Ik had het op school in m’n hoofd maar op ‘t moment dat ik het aan de klas wilde vertellen was het ineens weg, verdwenen. Maar wie weet zwerft het hier nog ergens bij me in de buurt rond.’

Charlotte Dematons maakte prachtige en kleurrijke illustraties bij ╩╗Meester Pompelmoes’. Op bijna elke pagina staat wel een tekening, die de moeite waard is om even goed te bekijken. Bijvoorbeeld een tekening van Meester Pompelmoes die met zijn bijzondere huisdieren in de regen aan het kamperen is. Bijna de hele pagina is gevuld met blauwe regen. Dat moet flink klateren in de tent! Ook de voorkant van het boek heeft Dematons schitterend gemaakt. Daar zie je de school waar Meester Pompelmoes werkt. Natuurlijk zie je Meester zelf, maar ook heel veel schoolkinderen, de bijzondere huisdieren, de Doremi, en dingen die je pas herkent als je de verhaaltjes hebt gelezen. Want waarom komt er een raket boven de school vandaan? En zie je het nou goed, vliegt daar een jongetje? En dat rare kleine poppetje dat over het schoolplein rent, wie of wat is dat? Je raakt niet uitgekeken!

╩╗Meester Pompelmoes’ brengt een heerlijke sprookjesachtige sfeer met zich mee. Het is een boek om elke avond voor het slapengaan een verhaaltje uit (voor) te lezen. Wat zul je heerlijk dromen!

Karine.

Wil je meer boeken lezen met een meester in de hoofdrol? Lees dan de recensie over ‘Meester Jaap houdt van iedereen! (meestal…)’ en ‘Mees Kees; een pittig klasje’.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.