Mees Kees - de sponsorloopMirjam Oldenhave

Terug naar lijst
 

Mees Kees - de sponsorloop

Titel: Mees Kees - de sponsorloop
Auteur: Mirjam Oldenhave
Uitgeverij: Ploegsma, 2010
ISBN: 978 90 216 6799 7
Illustraties: Rick de Haas

Terug naar lijst

Groep 6b gaat nóóóóit verloren!

Sinds we mees Kees hebben, ben ik altijd heel vroeg op school. Dan kan ik lekker lang voorblijven. Dat is hetzelfde als nablijven, maar dan ’s ochtends.

Ken jij Tobias al? Je weet wel: dat is die jongen uit 6b, de groep van mees Kees. Tobias is die jongen met die piekermachine in zijn hoofd. Thuis heeft hij het niet makkelijk, maar gelukkig heeft hij op school zijn lievelingsmeester. Alleen is mees Kees een stagiair en stagiaires mogen van de inspectrice niet zomaar lesgeven. Dus moet Tobias’ lievelingsmeester ineens naar de kleuters en krijgt 6b een invaljuf!

Vroeger dacht ik: als er iets tegenvalt, valt er ook altijd iets mee. Dat moet nu eenmaal voor het evenwicht. Maar nu wist ik wel beter: in het leven van sommige jongens valt alles, echt álles tegen.

Gelukkig heeft Tobias’ piekermachine het mis en mag mees Kees terug naar 6b. Dat is dus mooi geregeld. Mees Kees moet trouwens dringend zijn groep helpen bij de komende sponsorloop. Daarover begint Tobias weer te piekeren, want hij weet helemaal niemand die hem kan sponsoren. Zijn vader is namelijk dee-o-o-dee en daar wil Tobias niet over praten. Gelukkig weet mees Kees raad. Heel groep 6b vormt gewoon een team, zodat ze samen geld voor de school bij elkaar kunnen rennen!

Eén keer raden wie de winnende groep was. We gingen met z’n allen bij het bankje staan. ‘Er kan maar één groep de beste zijn, en ik mag wel zeggen: de aller-allerbeste! Applaus voor mees Kees met 6b!’ We kregen kei-kéíhard applaus. En toen gingen we zingen dat 6b nooit verloren ging, en dat je dat maar even goed in je oren moest knopen!

Tobias lijkt misschien wel zielig, maar je weet dat er altijd mensen zijn die hem willen helpen. Bovendien is hij heel dapper: als een woedende zwaan zijn meester wil aanvallen, trekt hij mees Kees weg. Een heldendaad!
 

In de groep van Mees Kees valt trouwens genoeg te lachen, dus Tobias heeft helemaal geen tijd om alsmaar te piekeren. Mirjam Oldenhave heeft veel kleine grapjes in het boek verstopt. Niet alleen grapjes met woorden, maar ook over cijfers. Als je ‘Mees Kees – de sponsorloop’ gelezen hebt, weet jij voortaan alles over het getal negen. Je vergist je nooit meer bij de tafel van negen, want mees Kees leert je een heel goed trucje om die tafel te onthouden. Negen wordt vast ook jouw lievelingsgetal.

Dit vijfde boek over mees Kees en zijn groep 6b is zo leuk dat de Kinderjury van 2011 het tipte als beste boek én de Griffeljury bekroonde het zelfs met een Vlag & Wimpel! Mees Kees is gewoon de geweldigste meester die er is.

Lidewij.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.