Mees Kees - In de gloriaMirjam Oldenhave

Terug naar lijst
 

Mees Kees - In de gloria

Titel: Mees Kees - In de gloria
Auteur: Mirjam Oldenhave
Uitgeverij: CPNB, 2010
ISBN: 978 90 5965 116 6
Illustraties: Rick Haas

Terug naar lijst

Laatste waarschuwing!

‘En nu gaan we lekker een dvd’tje kijken,’ zei Mees Kees. ‘Mag dat wel, we hebben toch tekenles?’ vroeg Aukje. Mees Kees knikte. ‘Het sluit prima aan, want het is een tekenfilm.’

Ja, zo’n meester willen we allemaal wel! Mees Kees is een stagiair, dus die moet het nog een beetje leren. En dat doet hij ook, maar heel anders dan je verwacht. ‘Mees Kees - In de gloria’ is alweer het zesde boek dat Mirjam Oldenhave schreef over Mees Kees en zijn ‘pittige klasje’. En dit boek is wel heel bijzonder, want het is het kinderboekenweekgeschenk van 2010. Lekker lang woord, wat zou Sammy de Husselaar daar van maken? Binderkoekengeekschewenk? Of Winderkoekenscheekgebenk?

Sammy is een husselaar, dat betekent dat hij de letters door elkaar husselt en dat is extra knap. In plaats van ‘beetje scheef’ schrijft hij ‘scheetje beef’. ‘Dat heet Creatief Schrijven,’ zei Mees Kees. ‘Sammy, je krijgt een tien voor Creatief Schrijven.’

Mees Kees maakt zo van ieder ‘probleem’ iets fijns. Voor Jackie verzint hij ook iets slims: Jackie is ‘een beetje druk’ en dus mag ze op een skippybal zitten. Kan ze toch lekker wiebelen.

En dan heb je nog Tobias. Tobias is blij als de school weer begint na de vakantie, want thuis is het niet fijn. Zijn vader is dee-oo-oo-dee en zijn moeder ligt van verdriet de hele dag in bed. Wat zal dit dan een treurig boek zijn, denk je zeker. Maar dat is nou het knappe van Mirjam Oldenhave: zij kan over dingen die eigenlijk heel droevig of moeilijk zijn toch heel grappig schrijven. Je zit steeds te grinniken terwijl je leest. En dat is de bedoeling, want denk je dat Tobias zin heeft om de hele dag verdrietig te zijn?

Die vindt het juist zo leuk op school omdat hij dan mag lachen! En er valt genoeg te lachen met een meester die galgje doet als hij spelling moet geven, en die chocotoffs uitdeelt als ‘laatste waarschuwing’. Wel goed bedacht, want met een chocotoff in je mond kan je niet meer kletsen.

Mees Kees krijgt het voor elkaar om Tobias te helpen zonder dat het op helpen lijkt. Dat is knap! Hij zorgt ervoor dat Tobias genoeg te eten heeft en dat hij nieuwe schoenen krijgt en Tobias wordt zelfs zijn ‘oefenkereltje’. Ook een woord voor galgje.

Het hele boek zit vol met woordgrapjes. Tobias heeft bijvoorbeeld een dagmerrie in plaats van een nachtmerrie en de invaljuf is ook wel een beetje een meevaljuf. Dat soort dingen.

Nou, waar wacht je nog op? Gauw lezen dat boek! En let dan ook eens extra op de grappige tekeningen van Rick de Haas: die vertellen een heel eigen verhaal. Dat begint al op de eerste bladzijde…

Hanneke.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.