Maurits MuisIngrid en Dieter Schubert

Terug naar lijst
 

Maurits Muis

Titel: Maurits Muis
Auteur: Ingrid en Dieter Schubert
Uitgeverij: Leopold, 2014
ISBN: 978 90 258 6675 4
Illustraties:

Terug naar lijst

Op ontdekking in het museum

’s Nachts als het museum gesloten is, gebeuren er spannende dingen. Er is een dief in het museum. Als hij maar geen beroemd schilderij heeft gestolen!

Maurits Muis komt iedere avond, als alle bezoekers van het museum zijn vertrokken, uit zijn holletje. ’s Avonds is hij de baas en bewaakt hij het grote gebouw. Maurits loopt zijn vaste route door het museum. Hij komt langs schilderijen met lekkere kaas erop, of aardbeien. Of kunstwerken met mooie vazen vol bloemen. Ook hangen er veel schilderijen met deftige mensen erop. Toch is er maar één schilderij het mooist, vindt Maurits Muis. Maar als hij naar zijn schilderij met het knappe meisje wil gaan, schrikt hij zich een hoedje! Het schilderij is weg. Alle dieren die op de schilderijen staan komen op het geroep van Maurits af. Zou het ze samen lukken om het schilderij terug te vinden?

‘Maurits Muis’ is een spannend verhaal. Het speelt zich ’s nachts af in een groot en statig gebouw met veel kleine kamertjes. Dan sluipt er ook nog een dief rond in het museum! Daarnaast is het verhaal ook leerzaam. Dat geldt vooral voor de tekeningen die te zien zijn. De schilderijen in het boek lijken heel erg op de schilderijen die in het Mauritshuis te zien zijn. Zo maak je door dit boek meteen kennis met beroemde schilderijen. Net als in een echt museum hangen de verschillende soorten schilderijen in dit boek ook bij elkaar. De bloemen schilderijen hangen in één zaal, net als de portretten. Ook de kleding van Maurits Muis is niet toevallig gekozen. Hij draagt een grote witte kraag, zoals veel mensen ook dragen die op de schilderijen staan.

De tekeningen van Ingrid en Dieter Schubert laten je het schilderij zien, terwijl de tekst soms nog iets extra’s vertelt over het schilderij. Bijvoorbeeld: “Maurits loopt langs het paradijs. Vrolijk zwaait hij naar alle dieren. Wat zien ze er tevreden en gelukkig uit. Iedereen leeft vreedzaam naast elkaar.” Dit vertelt iets over wat er te zien is op het schilderij, het paradijs. Ook over het schilderij dat gestolen is wordt informatie gegeven: Het meisje met de parel lacht heel lief.

Het leuke is dat je dit gebouw, het Mauritshuis, net als de schilderijen ook echt zelf kunt bezoeken! Het museum staat in Den Haag. Kijk dan eens of je de schilderijen uit het boek kunt vinden. Ook kun je proberen of je de dieren die Maurits Muis helpen om de dief te pakken, kunt vinden op de verschillende schilderijen.

Ingrid vd H.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook ‘Het meisje met de parel’.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.