Vissen smelten nietJef Aerts

Terug naar lijst
 

Vissen smelten niet

Titel: Vissen smelten niet
Auteur: Jef Aerts
Uitgeverij: Querido, 2013
ISBN: 978 90 451 1598 6
Illustraties:

Terug naar lijst

Een koude en kille reis

Matti is een jongen met een spits gezicht. Hij woont in Winteroever. Een klein koud dorp, waar op de koudste dag van het jaar een groot feest wordt gehouden. Maar Matti’s hoofd staat helemaal niet naar feest, daarvoor is het thuis niet gezellig genoeg. Zijn vader voelt zich slecht, zijn neef Jarno is bij hen komen wonen en zijn moeder maakt zich zorgen over hoe ze moeten rondkomen.

Als Matti ontdekt dat Jarno de vissen van zijn vader wil gebruiken in een gevecht om geld te verdienen, wordt hij boos. Hij wil niet dat de vissen doodgaan en besluit de mooiste vis, Sirius, te redden. En misschien dat hij daarmee zijn vader weer vrolijk kan maken.

Vader werd van niets meer blij. Verjaardagen of kerstfeest, een goed rapport op school of een zelfgeschreven verhaal raakten hem nauwelijks nog. Alsof er een laagje olie op hem zat waar alle woorden als druppels op bleven liggen, om meteen weer van hem af te glijden.

Misschien zou papa wel weer kunnen glimlachen, dacht Matti. Al duurde die glimlach maar één tel, dan was de overtocht de moeite waard geweest.

‘Vissen smelten niet’ is een prachtig verhaal dat zich ontvouwt in de koude, kille omgeving wanneer Matti op pad gaat. In de sneeuw en over het ijs, lijkt het alsof hij de enige is die onderweg is terwijl de rest van het dorp feest viert. Een echte reddingsactie met een vis, waarvan steeds wordt berekend hoeveel minuten hij nog te leven zal hebben. Een avontuur dat Matti veel oplevert, méér nog dan hij van tevoren had kunnen denken. Een ontmoeting met Drika bijvoorbeeld, een meisje dat bijna blind wordt, maar beter begrijpt hoe zijn problemen in elkaar zitten dan hijzelf.

Jef Aerts schrijft in rake zinnen, waardoor je al snel door hebt dat Matti niet alleen de vissen wil redden om hun dood te voorkomen, maar dat er veel meer achter schuilgaat. Met mooie verwijzingen en goede vergelijkingen weet hij je te raken. Je leest hoe Drika en Matti langzaam vrienden worden en hoeveel dat voor hen allebei oplevert. Hierdoor leef je niet alleen met hen mee, maar wil je ook graag dat ze nog lang vrienden blijven en dat allebei hun plannen slagen.

Niet voor niets heeft Jef Aerts een Zilveren Griffel verdiend met dit boek en vond de jury dat de jeugdliteratuur er met hem een grote naam bij heeft. Als je het fijn vindt om in deze stijl te lezen, moet je vooral ook het prentenboek 'Groter dan een droom' (door dezelfde schrijver) lezen. Dat is net zo raak geschreven.

Julie.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.