MatildaRoald Dahl

Terug naar lijst
 

Matilda

Titel: Matilda
Auteur: Roald Dahl
Uitgeverij: De Fontein, 1988
ISBN: 978 90 261 0311 7
Illustraties: Quentin Blake

Terug naar lijst

Wonderkind op gruwelschool

Matilda moet je wel lief vinden. Ze is superslim, maar schept daar nooit over op. Als klein meisje neemt ze het op tegen de wereld van volwassenen. En die 'grote mensen' zijn verre van aardig zoals Roald Dahl ze beschrijft in zijn boek 'Matilda'.

Haar ouders zien Matilda alleen maar als een lastig onderkruipsel en snappen niet waarom ze boek na boek verslindt. Ze hebben toch de televisie? Matilda legt zich niet neer bij de vernederende manier waarop haar ouders haar behandelen. Ze pakt ze terug door bijvoorbeeld de hoed van haar vader vol met lijm te smeren en zijn haarwater door de haarverf van haar moeder te vervangen.

Dolblij is Matilda als ze naar school mag. Haar juffrouw Engel ontdekt vol verbazing wat Matilda allemaal kan. Maar Matilda's ouders zijn minder onder de indruk wanneer de juf hen bezoekt:

'Matilda is een wiskundig genie. Ze kan de moeilijkste getallen bliksemsnel uit het hoofd vermenigvuldigen.' 'Wat heb je daar nou aan als je net zo gemakkelijk een rekenmachientje kan kopen?' zei meneer Wurmhout. 'Een meisje komt heus niet aan de man met rekenen.' zei mevrouw Wurmhout.'

Juffrouw Bulstronk, de directrice van de school, is ook niet erg gecharmeerd van wonderkind Matilda. Maar zij ziet dan ook het liefste een school zonder ook maar één kind erin. Ze tilt kinderen aan hun oren op en slingert ze vervolgens naar buiten of sluit ze urenlang op in het 'Stikhok'. De Bulstronk is zó gemeen, dat vraagt om een tegenactie. Als lezer voel je je net zo onmachtig als Matilda. Bulstronk moet een lesje leren! Gelukkig heeft Matilda hetzelfde idee. Haar plotseling ontdekte gave komt daarbij goed van pas...

Sommige volwassenen vinden dat Dahl te akelige dingen schrijft voor kinderen. Maar doordat de gruwelijke daden van de Bulstronk en de gemene opmerkingen van Matilda's ouders zo overdreven zijn, weet je dat ze toch niet echt kunnen gebeuren. En dat maakt dat het juist leuk is om te lezen wat Bulstronk doet om haar armspieren te trainen...

Zoals we dat van de schrijver gewend zijn, is ook in dit boek een duidelijk verschil tussen de 'goede' en de 'slechte' personages. In de wereld van Matilda zijn volwassen gemeen en gewelddadig. Met uitzondering van juffrouw Engel natuurlijk. Zij, haar klas en Matilda zijn klein en onmachtig, maar wel slim. En je raadt het al, zij zijn het die uiteindelijk 'het kwaad' overwinnen. Quentin Blake maakte voor veel boeken van Roald Dahl tekeningen. Ze passen erg goed bij zijn stijl van schrijven; knotsgek, springerig en gewoon erg mooi.

'Matilda' won de Children's Book Award en verschillende prijzen van de Nederlandse Kinderjury. In 1996 werd het boek verfilmd.

Juulke.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.