MarlowTheo Engelen

Terug naar lijst
 

Marlow

Titel: Marlow
Auteur: Theo Engelen
Uitgeverij: Sjaloom, 2004
ISBN: 978 90 624 9463 7
Illustraties:

Terug naar lijst

Verliefd en verward in Frankrijk

Daar zitten ze dan, Marloes en Sander, op de achterbank van een te hete auto, onderweg naar Frankrijk. Allebei hebben ze hun eigen reden om weer met hun ouders op vakantie te gaan. Marloes wil rust, om na te kunnen denken over haar relatie, Sander heeft het net uitgemaakt met zijn vriendin. En dus kibbelen broer en zus als vanouds met elkaar en worstelen ze, zoals vroeger, met het opzetten van hun tent. In ‘Marlow’ van Theo Engelen kun je lezen dat Marloes en Sander in het broeierige Frankrijk minder rust vinden dan waar ze op hoopten. Of zorgen de gebeurtenissen juist voor de noodzakelijke actie, waardoor de hoofdpersonen erachter komen welke kant ze op willen met hun relaties?

Al vanaf dat je begint met lezen, heb je een sterk vermoeden over het verloop van het verhaal. Toch is schrijver Engelen erin geslaagd zijn boek zo te schrijven dat je, ondanks je voorspelling, nieuwsgierig blijft naar de afloop. Dit is vooral te danken aan het mysterie rondom Vera, een bijzonder meisje dat op dezelfde camping kampeert. Marloes en Sander leren haar en haar vriendengroep kennen. Tot Sanders verbazing is er een meisje bij dat hij wel erg leuk vindt. Maar hij kan toch niet zo snel na zijn vorige relatie zomaar weer verliefd worden? Ook Marloes heeft niks te klagen over de aandacht, die ze krijgt. Soms vergeet ze bijna dat ze een vriendje heeft. Ze weet zich echter niet zo goed raad met Vera, die tegelijkertijd voor ergernis en aantrekkingskracht zorgt.

Haar ouders is de belangstelling voor hun dochter ook niet ontgaan. Vooral haar vader vindt het nodig om zich te verdiepen in de gevoelswereld van zijn dochter en dus kan Marloes rekenen op zijn pogingen om een ‘goed gesprek’ met haar te beginnen. De ouders van Marloes en Sander lijken modelouders, maar juist hun begrijpende en open houding wekt irritatie. Als pubers gaan Marloes en Sander voor de vorm nog wel tegen ze in, maar uiteindelijk komt het er altijd op neer dat de ruzie wordt bijgelegd, het advies opgevolgd of de eigen mening bijgesteld.

Ook is het jammer dat Engelen het bijna onmogelijk maakt om tussen de regels door te lezen. Hij vult de gedachten en gevoelens van de hoofdpersonen volledig in en legt meteen uit hoe het komt dat ze zich zo gedragen. Zo blijft er voor de lezer weinig ruimte over om zelf een beeld te vormen. Je leert de personages op deze manier wel goed kennen.

Antwoorden geeft het boek niet, maar ‘Marlow’ zet wel aan tot nadenken over relaties. Stelt verliefdheid echt zo weinig voor, is vreemdgaan een doodzonde en homoseksualiteit een ‘ver-van-m’n-bed-show’ of juist niet?

Juulke.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.