Mark en het mysterie van het Boze MeertjeRik Hoogendoorn

Terug naar lijst
 

Mark en het mysterie van het Boze Meertje

Titel: Mark en het mysterie van het Boze Meertje
Auteur: Rik Hoogendoorn
Uitgeverij: Van Goor, 2004
ISBN: 978 90 000 3554 0
Illustraties:

Terug naar lijst

Een eng monster, of gewoon een luchtspiegeling?

Al eeuwenlang zijn mensen geboeid door het wel of niet bestaan van mysterieuze wezens uit oude legendes. Van eeuwenoude verhalen over draken en kobolden tot het wat moderne monster van Loch Ness en het sneeuwmonster Yeti; omdat we waarschijnlijk nooit te weten komen of deze wezens echt bestaan, blijven de verhalen spannend! De 11-jarige Mark stond daar nooit zo bij stil, totdat hij zelf een monster tegenkomt. Of heeft hij het allemaal bij elkaar gefantaseerd? Zijn omgeving houdt het op het laatste.

Het gaat niet zo best met het huwelijk van Marks ouders. Daarom gaan ze samen op vakantie en droppen Mark bij zijn oom en tante. Deze Thijs en Petra wonen vlakbij een meer, dat door bijgelovige dorpsbewoners Het Boze Meertje wordt genoemd. Dit omdat er elke vijftig jaar een kind in verdrinkt. Ongelukkig toeval, vinden Thijs en Petra, maar Gekke Corry denkt daar anders over. Haar elfjarige zoon verdronk bijna vijftig jaar geleden in het meer en is nooit gevonden. Ze staat regelmatig midden in de nacht in het meer te treuren. Als Mark op een avond mee gaat met Petra, grutto’s bekijken, ziet hij Corry in het water staan. Hij vindt haar compleet getikt, totdat hij nog iets ziet – een echt monster! Petra en Thijs verklaren hem voor gek, maar Mark wéét wat hij gezien heeft! Samen met Karin, die ook in het dorp woont, gaat hij op onderzoek uit. Beetje bij beetje ontdekt hij dat er meer mensen achter het monster aanzitten. Detective spelen gaat hem erg goed af, maar dan slaat het noodlot toe en wordt zijn eigen familie betrokken bij het mysterie. Ineens is het ontdekken van de waarheid niet zomaar een spel, maar van levensbelang!

De schrijver, Rik Hoogendoorn, ken je misschien wel als acteur uit ‘Sesamstraat’ en de serie ‘Kees & Co’. Gezien die series verwacht je misschien een leuk en gezellig kinderboek, maar ‘Mark en het mysterie van het Boze Meertje’ is meer dan dat! Het begint als een dertien-in-een-dozijn boek; Mark ziet dingen die niet kunnen bestaan, Mark wordt niet geloofd, Mark gaat zielig en alleen, maar toch ook wel stoer op onderzoek uit. Niet heel spannend, maar als er allerlei dramatische gebeurtenissen plaatsvinden, kun je het boek steeds moeilijker wegleggen. De puzzelstukjes die het verhaal vormen, vallen allemaal in elkaar. Het einde is dan ook niet happy, maar wel logisch. Op de rug staat nog de flauwe tekst ‘Spannend jongensboek, ook geschikt voor meisjes’, maar die mag je meteen vergeten. ‘Mark en het mysterie van het Boze Meertje’ is geschikt voor íedereen die van spannende verhalen houdt!

Bianca.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.