Marcs grote gevaarlijke tandenJames Jarvis

Terug naar lijst
 

Marcs grote gevaarlijke tanden

Titel: Marcs grote gevaarlijke tanden
Auteur: James Jarvis
Uitgeverij: Lemniscaat, 2016
ISBN: 978 90 477 0713 4
Illustraties: Jarvis

Terug naar lijst

Griezelen en lachen met krokodil Marc

‘Ik ben Marc. Ik ben groot en gevaarlijk. Beef voor mijn scheermesscherpe tanden.’

Dit soort teksten roept alligator Marc als hij in het oerwoud zijn hobby uitoefent: stuipen-op-het-lijf-jagen. Alle dieren zijn bang voor Marc en daar is hij maar wat trots op! Op de eerste pagina van ‘Marcs grote gevaarlijke tanden’ zie je hem languit op de grond liggen, met een arrogante blik en een glimmend stel puntige tanden. De beestjes op die bladzijde kijken angstig toe.

Elke ochtend bereidt Marc zich goed voor. Hij poetst niet alleen zijn tanden, maar hij oefent ook nog eens angstaanjagende gezichten voor de spiegel! Dan gaat hij op pad en roept aan één stuk door ‘HAP! HAP!’ en ‘GRRR! GRRR!’

Met uitbundig gekleurde krijtachtige tekeningen beeldt Jarvis uit hoe Marc en de andere oerwouddieren zich voelen. De krokodil geniet er zichtbaar van om angstaanjagend te zijn. De andere dieren niet, blijkt uit hun gezichtsuitdrukkingen en lichaamshoudingen. Die staan stijf van schrik, hebben hun mond opengesperd en verstoppen zich achter bomen en stenen. Hierbij ploppen hun ogen haast uit hun gezicht! Dat ziet er zo grappig uit dat je automatisch met Marc mee gniffelt, hoe gemeen hij eigenlijk ook is.

Maar ineens verandert Marc in een onzeker ogend krokodilletje. Hij heeft namelijk een groot geheim: er is iets aan de hand met zijn tanden…                                                                                                                                   
'Flaap lekker’ zegt hij dan. En hij roept: ‘HAPF HAPF GFFF’.

De oerwouddieren ontdekken wat Marcs geheim is (kun jij het ook al raden?) en de rollen draaien om! Nu zijn het de andere dieren die hun lach door het oerwoud laten schallen. Ook deze geestige omslag in het verhaal maakt Jarvis prachtig zichtbaar op de illustraties. De gebogen krokodillenrug verraadt Marcs emotie. Hij schaamt zich kapot!

Bijzonder aan dit verhaal is de samenwerking die de dieren uiteindelijk met elkaar aangaan. De dieren komen met een oplossing waardoor Marc weer blij zijn rug recht en waardoor niemand meer bang hoeft te zijn. Marc is geen razend enge stuipen-op-het-lijf-jager meer, maar een gezellige vriend.

Ben jij wel eens bang voor iemand? Of schaam je je wel eens ergens voor? Misschien ben je zelf wel degene die andere kinderen laat schrikken of uitlacht… In dit prentenboek zie je hoe fijn het is om samen (zélfs met die irritante pestkop uit jouw klas) alle narigheid aan de kant te schuiven. Maak plezier met elkaar!

‘Marcs grote gevaarlijke tanden’ is een schitterend geïllustreerd humoristisch prentenboek over emoties zoals angst en schaamte, en samenwerking. Er is nauwelijks wit op de pagina’s te bekennen. De speelsheid van de vormgeving en het lettertype past hier mooi bij. Als toegift eindigt het boek met een hilarische tekening. Wedden dat je in de lach schiet?

Karine.

Leestip: Marc is niet de enige krokodil die graag wil laten zien hoe groot en gevaarlijk hij is. Schrik jij net zo van de krokodil in ‘Ik zou wel een kindje lusten’ als de oerwouddieren van Marc?

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.