Marathon in de dierentuinCorien Oranje

Terug naar lijst
 

Marathon in de dierentuin

Titel: Marathon in de dierentuin
Auteur: Corien Oranje
Uitgeverij: Columbus, 2006
ISBN: 978 90 854 3045 2
Illustraties:

Terug naar lijst

Dagboek uit Jakarta

‘Er komt geen einde aan en het duurt nog vier uur voor Anne wakker is en ik met haar kan msn'en. Jakarta is saaaaaaai in de zomervakantie (...) Er is hier echt niks te doen. Hier zitten we opgesloten achter een hek. Ze kunnen je hier ontvoeren als je in je eentje weggaat.'

Dat schrijft Sasha in haar dagboek. Samen met haar ouders en drielingbroers Sam en Nick woont ze in Jakarta, de hoofdstad van Indonesië. Omdat haar vader daar werkt, zijn ze ernaartoe verhuisd. Als ze gewoon naar school gaat, is het er best leuk; maar als het vakantie is, verveelt ze zich en mist ze haar vriendinnen in Nederland. Lang leve msn! Haar ouders hebben ook een oplossing tegen de verveling: een wekelijkse familiedag. Argh! Dat was niet de bedoeling. Je kunt erge dingen verzinnen: elke zaterdag naar een saai museum, of verplicht met elkaar muziek maken, maar het allerverschrikkelijkst is wel op zaterdagochtend hardlopen in een dierentuin. Toch is dat wat ze gaan doen, want Sasha's vader heeft ze opgegeven voor de marathon voor families. Waarom ze in de dierentuin trainen? Omdat dat de enige plek is waar geen files staan in die grote stad.

Als de school weer begint, vertelt Sasha dat ze twee kuikentjes hebben gekocht aan de deur. De meester vraagt of ze die wel mogen hebben, omdat er vogelgriep dreigt. Hij heeft helaas gelijk en de twee kuikentjes van Sasha en haar broers moeten dood, uit voorzorg. Belachelijk, want ze zagen er hartstikke gezond uit!
Maar dan komt de vogelgriep wel heel dichtbij en worden er twee vrienden van Sam en Nick ziek... En hun moeder heeft niet veel geld. Sasha verzint een plan waarmee ze hen kunnen helpen, samen met haar vrienden in Nederland. En ook de wekelijkse familiedag krijgt op deze manier nog een ander doel.

Corien Oranje schreef dit boek voor de Christelijke Kinderboekenmaand. Toen haar werd gevraagd dat te doen dacht ze meteen: "Yes!" Want dat vond ze een grote eer. Corien woont zelf in Jakarta en weet dus precies hoe het daar is. Haar man en twee zoons rennen zelf ook elke zaterdagmorgen door de dierentuin. Doordat Corien zo goed weet hoe het leven in Jakarta is, kom je veel te weten over hoe mensen daar leven. Wist je bijvoorbeeld dat, zoals wij hier crème hebben waar je mooi bruin van wordt, ze in Indonesië juist crème hebben waar je wit van wordt?

Je hebt vast zelf wel gehoord over de vogelgriep. Hoe het voor de mensen was die het van heel dichtbij meemaakten, wordt in dit boek heel goed verteld.

Annerieke.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.