ManhatanRob Ruggenberg

Terug naar lijst
 

Manhatan

Titel: Manhatan
Auteur: Rob Ruggenberg
Uitgeverij: Querido, 2009
ISBN: 978 90 451 0764 6
Illustraties:

Terug naar lijst

Vechten voor vrijheid

Zin in een echt avontuur? Met indianen, slaven, en arme sloebers? Een avontuur dat speelt in het oude Amerika? En dat voor een groot gedeelte waar gebeurd is? Lees dan ‘Manhatan’ van Rob Ruggenberg, een indringend boek over vriendschap in moeilijke tijden.

Het verhaal speelt zich af in Amerika, rond het jaar 1643. In die tijd stichtten de Nederlanders daar de kolonie Nieuw-Nederland. Uit deze kolonie is de staat New York voortgekomen. Manhatan – dat tegenwoordig Manhattan heet – is een belangrijk, heuvelachtig eiland in New York.

Manhatan’ vertelt het verhaal van de arme Peye Davids. Peye woont in Amsterdam, samen met zijn moeder. Hij weet niet wie zijn vader is, totdat een vreemdeling hem vertelt dat zijn vader een belangrijke man in Nieuw-Amsterdam is. Peye besluit op onderzoek uit te gaan: “Heb je zin om te gaan varen? Avonturen bij de vleet en het betaalt goed,’ zei de man. Hij wees naar het zeilschip. (…) ‘Waar gaat de reis heen?’ ‘Naar Nieuw-Amsterdam.”

Daar hoeft Peye niet over na te denken. Hij vaart mee naar de andere kant van de oceaan, op zoek naar zijn vader. Het schip vergaat, maar Peye redt het. Al komt hij meer dood dan levend aan in Amerika. Gelukkig is daar Waupatukway, een handig indianenmeisje dat zijn leven redt. En hij leert ook Manuel kennen, een weggelopen slaaf. Door de verhalen van Waupatukway en Manuel komt Peye er al snel achter dat Nieuw-Amsterdam geen mooie vakantieplek is, maar een oorlogsgebied. De Nederlanders doen er alles aan om de indianen in het gebied uit te roeien.

‘Ik weet niks van dit land,’ zei Peye. Hij trok vertwijfeld zijn schouders op. ‘Ik ben hier net. Wat doen witte mannen dan voor kwaad?’ ‘E-e. Jullie stelen ons land,’ zei Waupatukway. ‘Jullie schieten op ons met knalstokken en jullie vergiftigen ons met brandend water.’

In die moeilijke omstandigheden proberen Peye, Waupatukway en Manuel te overleven. Alle drie dragen ze een verschrikkelijke geschiedenis met zich mee. Peye vindt zijn vader, maar ontdekt dat het een vreselijke man is. En Manuel en Waupatukway zijn op de vlucht en moeten continu vechten voor hun leven.

Rob Ruggenberg heeft een heel spannend verhaal geschreven dat gebaseerd is op historische feiten. Hij schrijft zo goed, dat je helemaal meeleeft met Peye en zijn vrienden. Dat betekent ook dat je je soms heel verdrietig of machteloos voelt, want het leven in die tijd was ontzettend zwaar. Juist op die moeilijke momenten zijn vrienden ontzettend belangrijk, dat laat Rob Ruggenberg op een prachtige manier zien. Het boek laat je niet meer los, zelfs niet wanneer je het al lang hebt uitgelezen…

Benieuwd geworden? Surf eens naar www.manhatan.nl. Daar lees je alles over het boek, de personages en de schrijver.

Mieke.


 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.