Mamma Mia MaffiaMarjon Hoffman

Terug naar lijst
 

Mamma Mia Maffia

Titel: Mamma Mia Maffia
Auteur: Marjon Hoffman
Uitgeverij: Ploegsma, 2015
ISBN: 978 90 216 7252 6
Illustraties: Alex de Wolf & Annemieke Groenhuijsen

Terug naar lijst

Gillende mensen in de kofferbak

De Italiaanse jongen Luca woont samen met zijn ouders en zus Lena in het dorpje Prizzi. Luca lijkt een heel gewone jongen met een gewoon leven. Maar niets is minder waar. Luca’s vader is namelijk maffiabaas!

En dat is een populaire baan in Prizzi, want alle jongens van Luca’s school willen later ook graag bij ‘de club’ van Luca’s vader. Want zeg nou zelf: hoe spannend is dat? Luca vertelt:

Ik noem het altijd de club, want ik vind maffia zo negatief klinken. Dat komt doordat iedereen die wel eens over de maffia hoort of leest meteen denkt aan: in mootjes gehakte lijken, gillende mensen in de kofferbak, afgehakte paardenkoppen op het voeteneind van het boek, honkbalknuppels met stukjes hersenen erop, afgesneden oren, ontploffingen en met kogels doorzeefde auto’s.
Tegen iedereen die dat denkt, zou ik willen zeggen: jullie hebben allemaal gelijk!


‘Mamma Mia Maffia’ van Marjon Hoffman is zeker een spannend boek. ‘Gelukkig’ worden de gebeurtenissen in het boek nooit zo ruig als hierboven beschreven staat. Je zou denken dat Luca – net als Rik uit Hoffmans andere boek ‘De Boskampi’s’ – niets liever wil dan bij de maffia horen, maar dit wil Luca juist helemaal niet! Hij vreest dan ook erg voor het moment dat hij zijn eerste maffiaklusje krijgt van zijn vader. En om geen klusje te krijgen, verzint Luca allemaal smoesjes en haalt hij grappige streken uit.

Nooit een klusje van de club aannemen, hoe doe je dat?
Je kunt:
1. Doen alsof je ziek bent
2. Doen alsof je te veel huiswerk hebt
3. De clubleden ontwijken
4. Op de goede tijd op de verkeerde plek gaan staan.
5. Op de verkeerde tijd op de afgesproken plek gaan staan.
6. Doen alsof een ander clublid het klusje al aan het doen is.
7. ?
8. ?
9. ?
10. ?


Luca’s beste vriend Ennio wil wel heel erg graag bij de maffia. Daarom sluit hij vriendschap met een paar foute jongens. Ook al wil Luca niets te maken hebben met al dat maffiagedoe, nu moet hij toch een oogje in het zeil houden, omdat Ennio bij de club betrokken raakt. Loopt dit allemaal nog wel goed af?

Als je op zoek bent naar een spannend en grappig boek, dan is ‘Mamma Mia Maffia’ een goede keus voor jou. Ook erg leuk aan het boek zijn de komische tekeningen van Alex de Wolf en Annemieke Groenhuijsen en de vormgeving: knallende uitspraken zijn met een groter lettertype weergegeven en af en toe worden ook geestige spreekwolkjes toegevoegd.

Dus… ben je klaar om kennis te maken met de maffia? De clubleden Moedie Morelli, Vito de Slager, Manny de Beer en Fatale Francesco staan al op jou te wachten…

Lizan.

Leestip: ‘V3 & K, Slimmer dan de maffia’ van Bies van Ede.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.