Mama Lief AlsjeblieftSjoerd & Margje Kuyper

Terug naar lijst
 

Mama Lief Alsjeblieft

Titel: Mama Lief Alsjeblieft
Auteur: Sjoerd & Margje Kuyper
Uitgeverij: Hoogland & Van Klaveren, 2014
ISBN: 978 90 8967 152 3
Illustraties: Martijn van der Linden

Terug naar lijst

Voor de allerliefste mama’s

Wie is de liefste die jij kent? Jouw eigen mama? Natuurlijk! En daarom hebben Sjoerd en Margje Kuyper dit boek misschien niet eens voor jou geschreven, maar juist voor alle lieve moeders van het hele land. Of van de hele wereld! En waarom? Dat lees je in ‘Mama Lief Alsjeblieft’.

Omdat jouw haar ’s ochtends in bed
een nest van wilde vogels lijkt.
Het piekt dan alle kanten op
- echt prachtig vind ik dat!
Ik geef je een camelia.
Je bent de mooiste mama
die een kind ooit heeft gehad.


Dit boek vertelt in elf gedichten waarom jouw mama zo verschrikkelijk lief is. Omdat ze vrolijk is. En eerlijk. Omdat ze niet tegen je jokt. En omdat ze de monsters in je kamertje ontzettend laat schrikken met een toverspreuk. Er zijn vast nog veel meer redenen te bedenken. Maar dan zou ‘Mama Lief Alsjeblieft’ zo dik worden dat zelfs jouw mama het boek niet meer kan tillen. Dat zou jammer zijn.
Gelukkig hebben gedichten meestal niet zo veel woorden, zodat je rustig kunt nadenken over wat er staat. Sjoerd en Margje Kuyper bedenken prachtige zinnen; die wil je op je gemak proeven. Want met een mama zoals jij / duurt mijn verdriet twee tranen lang. Dat is zo’n zin. Dichters gebruiken bestaande woorden, maar geven ze een heel nieuwe betekenis. En toch begrijp je wat ze bedoelen, zonder dat het er letterlijk staat: dat mama’s heel goed kunnen troosten.

Wat doe je als jouw moeder geen tijd heeft om voor te lezen? Dan bekijk je gewoon de schitterende schilderijen die Martijn van der Linden bij de gedichten maakte. Op elke bladzijde zie je een dier dat met een bloem op weg is: een olifant in een zonnebloemveld, een poes tussen de tulpen, een roze flamingo op een fiets, en wie zit er toch tussen de dahlia’s verstopt?

‘Mama Lief Alsjeblieft’ is nog veel meer dan een boek met gedichten en schilderijen. Het is een boeket van poëzie. In elk gedicht geeft een kind een bloem aan zijn of haar mama: een zonnebloem, een klaproos, een narcis of een anemoon. Weet je wat zo leuk is? Achter in ‘Mama Lief Alsjeblieft’ zit een stickervel met elf bloemen erop. Als jij nu die bloemen op de laatste bladzijde plakt (ja, inderdaad, in de vaas die Martijn van der Linden zo mooi getekend heeft) dan maak jij je eigen bloemenboeket. Een boeket dat je geen water hoeft te geven en waar je ook nog naar kunt kijken als je later groot bent en jouw mama misschien al oma is. Wat een bijzonder boek: gedichten, tekeningen én een bos bloemen ineen! Omdat Mama Lief nu eenmaal de liefste is, elke dag van het jaar.

Lidewij.

Wil je nog meer gedichten lezen? Bekijk dan de recensie van ‘Jij en ik en mijn rode fiets’ van Jujja Wieslander en Marit Törnqvist.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.