Madieke van het rode huisAstrid Lindgren

Terug naar lijst
 

Madieke van het rode huis

Titel: Madieke van het rode huis
Auteur: Astrid Lindgren
Uitgeverij: Ploegsma, 2015
ISBN: 978 90 216 7428 5
Illustraties: Annet Schaap

Terug naar lijst

Madieke is apseluut gek!

Madieke woont samen met haar zusje Liesbet, haar ouders en kindermeisje Alva in een rood huis aan een rivier in Zweden. Er zingen vogels, hommels gonzen boven het gras, er bloeien narcissen in de lente en in de winter kun je schaatsen op de bevroren rivier. Het is knus en vredig op de Berkenheuvel: een lieve en gemoedelijke plek zoals je wel vaker tegenkomt in de boeken van de beroemde schrijfster Astrid Lindgren. De boeken over Madieke en Liesbet zitten vol met dit soort mooie sfeerbeschrijvingen.

Madieke is ondernemend, stoer maar ook een beetje naïef. De vrolijke Liesbet kiest eveneens graag haar eigen pad. Samen maken ze allerlei avonturen mee, die opgeschreven zijn in meerdere korte verhalen. Zo valt in ‘Madieke van het rode huis’ een spelletje in de rivier letterlijk in het water – gelukkig is daar leuke buurjongen Abbe om de drenkelingen Madieke en Liesbet uit het water te vissen – en stort Madieke tijdens een schoolreisje in eigen tuin van het dak af. Gekke Liesbet besluit op een dag een erwtje in haar neus te proppen. Dit heeft Astrid Lindgren erg grappig opgeschreven. Ze bewijst wederom precies te weten hoe kinderen denken:

Nu vindt ze een erwtje op de keukenvloer, en floep, heeft ze het in haar neus gestopt. Alleen maar om te kijken of het erin kan. Ja hoor, het lukt. Het gaat er een heel eind in.

Niet getreurd als je ‘Madieke van het rode huis’ uit hebt. In ‘Madieke en Liesbet’ gaan de belevenissen van de twee levenslustige zusjes gewoon verder. Ze maken weer veel spannends mee: wanneer ze gaan picknicken voor mama’s verjaardag, wordt hun partijtje verstoord door een aantal jonge stieren. Dat betekent broodjes eten en limonade drinken in de boom! Maar wat als het gaat stormen…?! Ook blijkt Madieke een fanatieke strijder tegen onrecht te zijn. Als blijkt dat hun arme buurvrouw haar lichaam na haar dood wil doneren aan de wetenschap in ruil voor geld, en daardoor geen echte begrafenis kan krijgen, zet Madieke alles op alles om deze deal terug te draaien. En als haar vervelende klasgenootje – die Madieke steevast ‘kikkerkop’ noemt – flink gestraft wordt door de nare meester, staat Madieke toch meteen voor haar klaar.

Als je de boeken over Madieke en Liesbet leest, heb je constant een glimlach op je gezicht. Hoewel Astrid Lindgren de verhalen in de jaren zeventig schreef en de boeken zich afspelen in het begin van de twintigste eeuw, zijn ze tijdloos. Er is wel een heel handig voorwoord en een verklarende woordenlijst in beide boeken opgenomen, zodat je precies weet in welke tijd Madieke en Liesbet hun avonturen beleven en waarom er dus geen smartphones en computers in de verhalen voorkomen. De boeken, voorzien van de fijne kenmerkende illustraties van Annet Schaap, zijn nostalgisch, lief en speels: deze klassiekers over twee van de leukste zusjes uit de geschiedenis van de jeugdliteratuur moet iedereen in de kast hebben staan.

Je kunt ‘Madieke van het rode huis’ en ‘Madieke en Liesbet’ zelf lezen als je ongeveer acht jaar bent. Maar de verhalen zijn net zo leuk als je iets jonger bent. Vraag dan of je ouders je het voor willen lezen. Wedden dat zij Madieke en Liesbet nog kennen uit hun eigen kindertijd?

Lizan.

Leestip: Wil je nog meer leuke verhalen over twee zusjes lezen? Dan zijn de boeken over Lotte en Roos, zoals Lotte & Roos – De slag om Bullebak van Marieke Smithuis ook aanraders!

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.