Maartje apenstaartjeBurny Bos

Terug naar lijst
 

Maartje apenstaartje

Titel: Maartje apenstaartje
Auteur: Burny Bos
Uitgeverij: Leopold, 2010
ISBN: 978 90 258 5557 4
Illustraties: Marieke van Ditshuizen

Terug naar lijst

‘Maartje apenstaartje’ straalt van de pagina’s

Ieder jaar in januari zijn er de Nationale Voorleesdagen. De voorleesdagen gaan van start met een Voorleesontbijt, waarbij bekende Nederlanders scholen en crèches bezoeken om voor te lezen uit het prentenboek van het jaar. Dit jaar was dat ‘Fiet wil rennen’ van Bibi Dumon Tak. Ik heb het voorgelezen bij een kinderdagopvang. Daarna las ik als extraatje voor uit ‘Maartje apenstaartje’ van Marieke van Ditshuizen. De kinderen waren enthousiast over dit prachtige prentenboek.

De hoofdpersoon in het boek is Maartje, een vrolijk, eigenzinnig meisje. Ze is dol op computerspelletjes spelen en gaat daar helemaal in op. Op een avond merkt ze tot haar schrik dat er een staartje boven haar billen begint te groeien. ‘O, wat erg!’ denkt Maartje. Maar is dat wel zo? Al gauw komt ze er achter dat ze met zo’n meterslange staart wel heel bijzondere dingen kan doen. Het is alsof ze zelf een karakter uit een computerspel is geworden!

Marieke van Ditshuizen woont en werkt in Amsterdam en illustreert en schrijft kinderboeken. In 2010 is haar eerste prentenboek ‘Maartje apenstaartje’ verschenen bij uitgeverij Leopold. Het idee van de tekst is bedacht door Marieke; Burny Bos heeft het op een mooie manier geschreven.
Burny Bos is al heel lang een bekende Nederlander. Hij schreef en maakte heel veel bekende kinderfilms, vooral van boeken van Annie M.G. Schmidt. Misschien ken je ze wel: Abeltje en Minoes en Otje, bijvoorbeeld.

Als je de plaatjes in ‘Maartje apenstaartje’ bekijkt, is het alsof je naar een zonnige bioscoopfilm kijkt. Marieke heeft ze gemaakt met inkt. De kleuren zijn zo fel dat ze bijna van de bladzijden stralen. Het is een groot boek van 24 bladzijden met weinig tekst, dus je hebt het wel snel uit. Maar daarna kun je nog lang dromen over de mooie afbeeldingen.

Ik las het boek met mijn dochter van vijf jaar. Weken later wist ze nog dat Maartjes slaapkamer paars is en dat er drie plaatjes van zijn. Als het verhaal uit is, vraagt ze elke keer: ‘Zijn er al meer boekjes over ‘Maartje apenstaartje’?’.
Dit prachtige prentenboek heeft dus indruk gemaakt. We hopen dat er een vervolg komt over Maartje! Er is al wel een heel klein vervolgverhaaltje, mailde Marieke mij toen ik het vroeg. Dat staat in een verhalenbundel met de titel ‘Schipper, mag ik overvaren’. Die gaan we dus snel kopen!
Marieke geeft ook tekenles aan kinderen en volwassenen. Daarnaast maakt ze illustraties voor tijdschriften. Meer werk van Marieke is te zien op www.maartjeapenstaartje.nl en www.honderdhelden.nl.
 

Suzanne Buis.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.