Maar waar, Beer?Sophy Henn

Terug naar lijst
 

Maar waar, Beer?

Titel: Maar waar, Beer?
Auteur: Sophy Henn
Uitgeverij: Van Goor, 2015
ISBN: 978 90 003 4588 5
Illustraties:

Terug naar lijst

Hoe je met twee ijsjes een thuis vindt

Een groots verhaal dat klein begint. Namelijk bij Beer en de jongen. Heel gewoon, een kleine Beer en een kleine jongen. Maar dat blijft niet zo natuurlijk. Ook beren worden groot, Beregroot zelfs. Plotseling past hij ook niet meer in huis en in de kamer. Wat doet de jongen? Het is wel zijn speelkameraadje en die wil hij niet kwijt.

Ze nemen samen het besluit om een ander huis voor Beer uit te zoeken. Maar waar? De jongen denkt na. Waar wonen beren? In het circus, maar Beer voelt zich doodongelukkig in het circus. Wat de jongen ook voorstelt, Beer wil niet. Beer wil wonen waar hij nu woont. Dus gaan ze samen verder met zoeken. Maar overal klinkt steevast hetzelfde antwoord: “NEE,” zei de Beer. “Dan gaan we weer, Beer.” Het probleem blijft. En wat nog het ergste is van alles, is dat alleen Beer een ander huis nodig heeft. De jongen groeit namelijk langzaam en ook al wordt hij groot, zijn huis is nooit te klein. Ieder in een eigen huis. Bah. Daar zitten ze niet op te wachten. Maar wat kunnen ze anders doen?

Ze moeten dan ook verder zoeken, naar een huis voor Beer, waar hij niet alleen kan wonen maar zich ook thuis voelt. Sophy Henn heeft het boek een toepasselijke titel geven: ‘Maar waar, Beer?’ Het klinkt ook een beetje wanhopig. En dat zijn Beer en de jongen ook wel een tijdje. “Ik weet wat! In de dierentuin zijn beren”, zei de jongen. “Vind je de dierentuin leuk?” ”Nee,” zei de Beer. “Dan gaan we weer, Beer.”

Toch vinden ze wel wat, Beer en de jongen, maar wel iets wat ze nooit hadden gedacht te vinden. Het komt wel goed, want na een tocht langs de dierentuin, de jungle waar Beer zeker niet wilde wonen en wie weet waar nog meer, gaan ze terug naar huis. Ze staan samen in de keuken een ijsje te eten. En dat brengt alles in een stroomversnelling…

Een tipje van de sluier, een bruidssluier in dit geval. Ja, je raadt het al. Beer vindt een eigen huisje en nog veel meer. En hoewel Beer echt een leuk huisje vindt, blijven de jongen en Beer bellen en lekker lang kletsen... Dit is pas echte liefde. Totdat op een dag…

Het boek gaat over een huis zoeken, een huis dat ook een thuis is, en over een echte vriendschap en dat uit het oog niet altijd betekent uit het hart. De mooie tekeningen van Sophy Henn spreken voor zich. Prachtige tekeningen met weinig kleur en details vertellen een verhaal op zich. Het is niet moeilijk om je voor te stellen hoe Beer en de jongen zich voelen.

Zie jij al beren op de weg?

Paula.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.