Maar ik wil dansenRumer Godden

Terug naar lijst
 

Maar ik wil dansen

Titel: Maar ik wil dansen
Auteur: Rumer Godden
Uitgeverij: Clavis, 2008
ISBN: 978 90 5016 523 5
Illustraties:

Terug naar lijst

Geen leven zonder dans

Het is misschien wel het mooiste boek dat ooit over ballet is geschreven: ‘Maar ik wil dansen’ van Rumer Godden. Een dik en betoverend boek dat gaat over het jongetje Doone Penny.

Hij is het nakomertje in een groot gezin van zes kinderen. In dat gezin draait alles om de enige dochter Crystal, die balletdanseres moet worden. Omdat Doone maar een vreemd jochie is en niemand zich met hem wil bemoeien, wordt hij altijd meegesleurd naar de balletlessen van Crystal. Doone kijkt en luistert aandachtig en wordt gegrepen door de magie van het ballet en de muziek. Hij doet de oefeningen van de meisjes na in de gang. Lang heeft niemand zijn belangstelling en talent voor ballet door, maar dan wordt Doone in de gang betrapt. Of beter gezegd: ontdekt.

Vanaf dat moment staat het leven van het gezin Penny op zijn kop. Crystal is stikjaloers op haar broertje. Ze mag van juffrouw Glyn, haar danslerares, alleen naar de balletacademie als Doone ook auditie doet. Misschien is hij wel beter dan Crystal! Doones broertjes pesten hem en zijn vader moet er niks van hebben dat één van zijn zonen op ballet zit. Totdat juffrouw Glyn hem naar een les laat kijken:

Pa schudde zijn hoofd en sloeg een hand voor zijn ogen, alsof hij het niet kon geloven. “Ik heb Crystal noch een van de anderen ooit op die manier zien dansen.”
“Zoals Doone zijn er niet veel, meneer Penny,” zei juffrouw Glyn.

Doone zelf is niet zo bezig met hoe bijzonder hij is. Het enige wat hij wil is dansen! Daarvoor doet hij alles, wát andere mensen ook zeggen. Dat maakt hem nog specialer. En het zorgt ervoor dat hij uiteindelijk een groot balletdanser wordt.

‘Maar ik wil dansen’ laat je lachen en huilen en vertelt hoe belangrijk het is om door te zetten en je droom na te jagen. De mooie én de donkere kant van het leven als balletdanser worden verteld. Elke dag ben je bezig met wat je het allerliefste doet, maar daar komen ook vervelende dingen bij kijken zoals jaloezie en pijn. Die dingen maken het moeilijk. Doone zet door en zijn vastbeslotenheid wordt heel erg mooi beschreven.
 

Doone gaat een beetje voelen als je kleine broertje: je wilt hem beschermen en helpen, maar je bent ook heel trots op hem! Je móet wel van hem houden en ballet heel speciaal gaan vinden. Rumer Godden laat Doone verliefd worden op ballet en geeft jou tegelijkertijd kriebels in je buik bij het lezen. Dit is één van de zeldzame boeken die je keer op keer kunt lezen en waar je dan steeds opnieuw door wordt geraakt. Op je tachtigste, als oude danser of danseres, of gewoon als lezer, geniet je nog steeds van dit boek.

Linda.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.