Lynn 3.0Anke Kranendonk

Terug naar lijst
 

Lynn 3.0

Titel: Lynn 3.0
Auteur: Anke Kranendonk
Uitgeverij: Lemniscaat, 2016
ISBN: 978 90 477 0782 0
Illustraties:

Terug naar lijst

Zomer met een ‘knoertegroot geheim’

Lynn is voor het eerst verliefd. Op Joeri, ‘met zijn krullen als chocolade-S-letters, met zijn ogen bruin als hazelnoten en zijn lachende wangen die gepoetst lijken met koperglans’. En het allerfijnste is: op de allerlaatste dag van groep acht hebben ze gezoend. Minder fijn is: Joeri is op vakantie in de bergen en Lynn blijft de hele zomer thuis omdat haar ouders het huis laten verbouwen. Hoe moet ze de lange vakantieweken zonder Joeri doorkomen? In haar dagboek beschrijft ze haar belevenissen, gevoelens en gedachten tijdens de Joeri-loze juliweken.

De juliweken zonder Joeri lopen anders dan gedacht. De bouwvakkers maken een foutje waardoor het halve huis in puin ligt. Noodgedwongen gaan Lynn en haar moeder naar een saaie camping vol bejaarden en vossenpoep. Lynn is dan ook blij als ze Fenna uit haar klas tegenkomt. Fenna die alles lijkt te durven. Fenna die Lynns hulp nodig heeft. Haar grote broer is vals beschuldigd en Lynn moet haar helpen een brief te schrijven. Een brief die Fenna’s broer vrijpleit. Maar Lynn is ergens anders met haar gedachten … bij Joeri! Ze ziet al voor zich hoe hij haar officieel om verkering zal vragen. Maar het weerzien gaat heel anders dan ze had gedagdroomd…

Anke Kranendonk schrijft in mooie, dansende zinnen waardoor je als vanzelf verder blijft lezen. Kranendonk zorgt er bovendien voor dat je Lynn haarscherp voor je ziet; ze laat je letterlijk meelezen in Lynns dagboek. Daardoor komt alles wat Lynn denkt en voelt heel dichtbij. Lynn heeft originele gedachten die je verrassen. Zo beschrijft ze verliefd zijn als liggen op een luxe ligstoel: ‘zwevend door het leven op een ligstoel van het merk Corbusier. Om precies te zijn, een LC 4.’ Ook blijkt ze een kei in het verzinnen van smoezen (bijvoorbeeld wanneer haar moeder bijna een bekeuring krijgt voor wildplassen), maar soms ook niet (bijvoorbeeld wanneer zij en Fenna stiekem een leegstaand huis binnengaan… en worden betrapt). Vooral ontroerend is de scène waarin Joeri antwoord komt geven op het vragenlijstje van Lynn (dat ze hem eigenlijk niet had willen laten lezen). Het enige nadeel van de dagboekvorm is dat Lynn soms wat dramatisch overkomt: ‘Ik schaam me dood, diep, donker, dwars, danig, dik, driftig, droevig’. Aan de andere kant: als je ergens dramatisch mag doen, is het wel in je dagboek.

De knalroze titel op het omslag en de knalroze schutbladen lijken een mierzoet verhaal te beloven, maar niets is minder waar. Anke Kranendonk laat prachtig zien hoe fijn het kan zijn om verliefd te zijn, maar ook hoeveel pijn het kan doen.

‘Lynn 3.0’ werd bekroond met een Vlag en Wimpel 2017. Anke Kranendonk schreef eerder al twee andere boeken over Lynn: Lynn! en ‘Lynn 2.0’. Je kunt de drie boeken los van elkaar lezen.

Eefje.

Leestip: Wil je meer boeken lezen met een bijzonder meisje in de hoofdrol? In Gipsbeschrijft Anna Woltz de ongelooflijke dag die Fitz meemaakt in een ziekenhuis. 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.