Lynn!Anke Kranendonk

Terug naar lijst
 

Lynn!

Titel: Lynn!
Auteur: Anke Kranendonk
Uitgeverij: Lemniscaat, 2013
ISBN: 978 90 477 0531 4
Illustraties:

Terug naar lijst

Een keurige wildebras

Tennisballen uit de dakgoot rapen, iemand achter op je fiets laten staan en slingerend over straat rijden, dat kon toch niet meer? Ik moest rustig, beschaafd worden en niet meer elke keer uit elkaar ploffen van nijd of scheetzakken onder de billen van de juffrouw leggen.

Linda zit in groep acht. Plotseling moet ze een citotoets maken, een middelbare school kiezen, bedenken wat ze later worden wil. Maar voordat ze dat allemaal kan, wil Linda eerst weten wat voor een soort meisje ze is en hoe ze zich straks, op de middelbare school, zal gedragen. Daar heeft ze nooit eerder over nagedacht. Ze begint maar meteen, en wel met het veranderen van haar naam. Voortaan heet ze ‘Lynn’. Dat klinkt veel interessanter dan dat saaie en duffe ‘Linda’.

In ‘Lynn!’ volgen we Lynn/Linda in de zoektocht naar zichzelf. Dat klinkt misschien als een ingewikkeld onderwerp voor een verhaal, maar dat valt reuze mee. Lynn/Linda doet heel gewone dingen voor een twaalfjarig meisje, alleen denkt ze er wat vaker over na. In gedachten staat ze even stil en neemt een beetje afstand om te bepalen wat ze het best kan doen. Bijvoorbeeld als de stoere Fenna haar vraagt of ze meedoet met steentjes naar het raam van een pestkop te gooien. ‘Net stond ik nog keurig te praten met de moeder van Alexia, zou ik dan nu een beetje als een onopgevoed kind stenen tegen een ruit gaan gooien?’

Wat het voor Lynn/Linda zo verwarrend maakt, is dat ze heel verschillende dingen leuk vindt. Soms is ze een wildebras. Dan stoeit ze met haar jongensvrienden of doet coole stunts op haar fiets. Andere keren gedraagt ze zich keurig en beleefd. Dan kletst ze net zo lief over moderne kunst. Ook de meisjes in haar klas zijn verschillend. Supernetjes, verlegen, chic, jongensgek, creatief of spontaan. Dus wat hoort nou eigenlijk bij haar?

Schrijfster Anke Kranendonk heeft al veel boeken voor kinderen geschreven. Misschien ken je haar wel van ‘Dubbel verliefd’ of ‘Alles is weg’. Ze staat bekend als iemand die zich goed kan verplaatsen in haar personages en hun alledaagse problemen. Dat is ook in ‘Lynn!’ het geval. De stap van basisschool naar middelbare school is nogal wat en kan je zomaar aan het denken zetten. Alles wat eerst vanzelfsprekend was, is dat nu niet meer. Anke Kranendonk brengt het zonder poespas, in heldere taal en herkenbare situaties, precies zoals het in het echt ook zou kunnen gaan. Geen grootse, meeslepende verhaallijn dus, maar een realistisch inkijkje in het leven van een gewoon meisje. Het enige wat jammer is aan ‘Lynn!’, is dat het boek maar 167 bladzijden telt. Je hebt het zo uit!

Linda.

Leestip: Benieuwd hoe dat eigenlijk zit, wie je bent en hoe je daar achterkomt? Lees dan ‘Ik! Wie is dat?’ van Marga van Zundert.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.