LuxFiona Rempt

Terug naar lijst
 

Lux

Titel: Lux
Auteur: Fiona Rempt
Uitgeverij: Pimento, 2010
ISBN: 978 90 499 2365 5
Illustraties: Kristel Steenbergen

Terug naar lijst

Zon en Maan

Het is zomervakantie en Lux is op weg naar Italië. Heerlijk vakantie vieren zou je denken, maar daar denkt Lux anders over. Ze moet haar vakantieweken namelijk verplicht doorbrengen met haar vader en Marcia: de knappe, keurige, maar altijd zeurende vriendin van haar vader. Marcia heeft tot overmaat van ramp ook nog een vervelend en saai zoontje dat mee moet. Lux twijfelt eraan of ze de vakantie wel zal overleven. Haar creatieve en gekke vader doet ook opeens zo anders…

Lux, dat is een aparte naam. Het betekent zon of licht. Lux is dan ook niet zomaar een meisje. Ze is acht jaar en houdt het meest van buitenspelen, knutselen, schrijven en fantaseren. Met haar vader, een beroemde en rijke kunstenaar, woont ze in zijn atelier. Bij hen is alles anders en bijzonder. ‘Lux’ is ook een apart boek. In plaats van gewone getypte letters, lijkt de tekst handgeschreven. Zo is het net een echt dagboek. Lux noemt het schrift haar ‘krabbelboek’. Ze hoopt dat mensen zo minder nieuwsgierig zijn om erin te lezen, want wat ze schrijft is natuurlijk privé.

In ‘Lux’ schrijft Fiona Rempt wat Lux allemaal meemaakt op vakantie. Kristel Steenbergen zorgt voor de grappige krabbeltekeningetjes die echt bij een dagboek horen. Je komt ook veel te weten over de omgeving. Rempt beschrijft bijvoorbeeld heel precies hoe Rome eruit ziet. Het spannendst is natuurlijk hoe het gaat tussen Marcia, Krijn en Lux. Houdt Lux het uit tussen ‘Zeur’ en ‘Meur’, zoals ze hen noemt?

Lux weet wel waarom Marcia niet bij haar vader Tata past:

Het lijkt wel of Tata niet meer van avonturen houdt. Anders zou hij ook nooit een vriendin zoals Marcia kunnen hebben. Iedereen vindt haar zo mooi, maar ze is de gewoonste en saaiste vrouw die ik ooit heb ontmoet. Het spannendste dat ze samen doen is witte wijn drinken en praten (kletsen noemt Marcia het, ik noem het zeuren).

Dat Tata na de dood van zijn vrouw valt voor de mooie, maar truttige Marcia is niet goed te snappen. Misschien werd hij verblind door haar schoonheid, want verder passen ze totaal niet bij elkaar. Tata lijkt maar niet wakker te worden uit zijn droom van verliefdheid. Daar is wel wat meer voor nodig dan een protesterende Lux. Pas als Lux is weggelopen en zich aansluit bij een rondreizend theatergezelschap, vindt Tata zichzelf weer terug.

Dit gezelschap doet alles wat precies bij Lux en Tata past. Muziek maken, schilderen, dansen… Iedereen zorgt voor elkaar en woont in zelfbeschilderde caravans. Bovendien ontmoet Lux een meisje dat onmiddellijk haar vriendin wordt. Zij heet Luna en dat betekent…maan! Dat kan geen toeval zijn en niks kan een goede afloop in de weg staan…

Juulke.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.