Luuk is laaiendRobert Starling

Terug naar lijst
 

Luuk is laaiend

Titel: Luuk is laaiend
Auteur: Robert Starling
Uitgeverij: De Vier Windstreken, 2017
ISBN: 978 90 5116 6248
Illustraties: Robert Starling

Terug naar lijst

In vuur en vlam

Soms moet je wel eens iets doen wat je niet zo leuk vindt. Dat hoort erbij. Bij sommige mensen merk je niet dat ze iets niet leuk vinden, anderen kunnen het moeilijk verbergen als ze iets vervelend vinden om te doen. Luuk uit het boek ‘Luuk is laaiend’ hoort bij die laatste groep.

Luuk ziet eruit als een vriendelijk draakje. Hij heeft een rechthoekige snuit, spitse oren, mooie schubben en twee vleugeltjes. Zijn vel is oranje en hij kijkt heel lief. Maar als zijn vader hem vraagt om iets te komen drinken, terwijl hij net aan het spelen is, wordt Luuk erg boos. Datzelfde geldt wanneer hij eerst zijn groenten op moet eten voordat hij aan zijn toetje mag beginnen. Luuk wordt laaiend, en wat doen draken wanneer ze erg boos zijn…?

Op het voetbalveld gaat het al niet veel beter met Luuk. Als hij van zijn coach moet keepen, kan Luuk zijn woede opnieuw niet beheersen. Maar ook bij de bakker verliest Luuk snel zijn geduld. Zo vindt hij het moeilijk om de broodjes af te laten koelen. En tijdens het spelen van een spelletje kan Luuk zich ook niet beheersen. ‘Waar Luuk ook komt, het lukt hem niet om rustig te blijven’. Zijn vrienden vinden er niets meer aan met Luuk.

Niemand wil meer met Luuk spelen. Dat is eigenlijk ook niet zo vreemd omdat het draakje steeds zo boos wordt. Zijn moeder geeft advies door te zeggen dat iedereen wel eens boos wordt, maar dat iedereen een manier heeft om even af te koelen. Zo telt zijn moeder bijvoorbeeld eerst tot tien voordat bij haar de woede toeslaat.

Luuk ontdekt dat ieder dier zijn eigen manier heeft om rustig te worden: ‘Als Kraai een driftbui krijgt, legt hij uit wat hem dwarszit. Als Vos woedend wordt, zoekt hij naar grappige vormen in de wolken. Wolf gaat altijd op een rustig plekje zitten en maakt dan een enorm lawaai!’

Door de tekst van Robert Starling leer je veel over de verschillende manieren waarop je rustig kan worden. Daar kun je als lezer ook wat aan hebben! Er staat niet veel tekst in het boek. De woorden die er staan, vullen de tekeningen die de schrijver maakt mooi aan. Op de tekeningen zie je bijvoorbeeld wat er allemaal misgaat omdat Luuk niet rustig kan blijven. Ook zie je waarom zijn vrienden om die reden boos zijn. Robert Starling heeft eenvoudige vormen met heldere kleuren geïllustreerd, vooral de dieren springen er mooi uit.

Op de laatste pagina kun je zien hoe Luuk het goed maakt met zijn vrienden. Nu hij zijn vlammen niet meer verspilt aan zijn woede aanvallen, kan hij die mooi voor iets anders gebruiken…

Ingrid vd H.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook Grrrrr!van Rob Biddulph.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.