Lopen voor je levenEls Beerten

Terug naar lijst
 

Lopen voor je leven

Titel: Lopen voor je leven
Auteur: Els Beerten
Uitgeverij: Querido, 2003
ISBN: 978 90 451 0052 4
Illustraties:

Terug naar lijst

Lopen om te leven

Ken je dat? Dat je hoofd vol zit met gedachten, zó vol dat je niet weet wat je moet doen, zó vol dat je maar één ding kan bedenken: de gedachten moeten weg, je hoofd moet leeg zijn. Pijnlijk herkenbaar is dan het boek ‘Lopen voor je leven’ van Els Beerten:

‘Ik voelde hoe mijn hoofd weer volliep, mijn gedachten als water werden en de dam die ze moest tegenhouden, gebroken was. Ik wreef over mijn voorhoofd, maar ze gingen niet weg. Ik sloot mijn ogen en duwde mijn gezicht in het kussen. Ook dat hielp niet.’

Het is 1977. Noor is achttien jaar en één van de grootste hardlooptalenten van België. Ze loopt om haar hoofd leeg te maken en om te leven. Iedereen verklaart haar voor gek als ze besluit om mee te doen aan de marathon, die dat jaar voor het eerst is opengesteld voor vrouwen. Ze is veel te jong! Maar Noor is ervan overtuigd dat ze het kan, 42195 meter hardlopen, want ze heeft een groot uithoudingsvermogen. Een uithoudingsvermogen dat je zelf niet nodig hebt om dit boek te kunnen lezen, want ‘Lopen voor je leven’ grijpt je vanaf de eerste kilometer en laat je pas weer los als je het boek allang weer uit hebt.
De namen van de hoofdstukken tellen de gelopen kilometers af. Zo loop je met Noor mee. Maar Noors hoofd is niet leeg zoals bij de trainingen. In flitsen komen de gebeurtenissen uit de voorbije jaren van haar leven terug. Noor heeft de marathon nodig om haar leven te verwerken: ze loopt om te óverleven.

Schrijfster Els Beerten schetst in gevoelige en soms pijnlijke taal het leven van Noor van haar tiende verjaardag tot de dag van de marathon. Toen ze nog geen ruzie had met Rosie, toen ze nog met Mattia, Rosies broer zou trouwen en toen Linda nog leefde. In korte, eenvoudige zinnen bouwt Beerten de spanning op tot het ongeluk met Linda, waar Noor zichzelf de schuld van geeft. Vanaf dat moment is ze ‘de stille’ met een hoofd vol stemmen, gedachten en gevoelens. Kon ze de klok maar terugdraaien. Kon ze maar alles wat is misgelopen, wegwissen. ‘Want ooit was alles goed.’

In 2004 won Beerten de Gouden Zoen voor ‘Lopen voor je leven’. En terecht! Het boek boeit van begin tot einde. Als Noor de finish haalt, is het net alsof je zelf ook buiten adem bent. Ook als je niet van sport houdt, is dit verhaal meer dan de moeite waard. ‘Lopen voor je leven’ is een prachtig, gevoelig en adembenemend boek!

Anne.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.