Lola en de LeasekatCeseli Josephus Jitta

Terug naar lijst
 

Lola en de Leasekat

Titel: Lola en de Leasekat
Auteur: Ceseli Josephus Jitta
Uitgeverij: Zirkoon, 2006
ISBN: 978 90 524 7373 4
Illustraties:

Terug naar lijst

Wat een schatjes!

‘Omdat Tijn klein, bol en pluizig was, vond iedereen hem SCHATTIG. Dat vond hij vreselijk! Hij besloot er iets aan te doen.'

Echt bol is Tijn niet op de tekeningen van Marije Tolman, maar hij is wel een schattig konijn met een wit pluizig staartje. Dit schattige konijn gaat rockrollen. Eerst koopt hij een stoere zwarte zonnebril. Maar nog steeds roepen de andere dieren ‘Wat is hij schattig!' Kwaad laat Tijn nu een piercing en (sticker-) tattoo aanbrengen en koopt hij een knalrode motor.‘Haai beebie' zegt hij tegen Truuske nadat hij met piepende remmen vlak voor haar stopt. ‘Ga weg, engerd' zegt ze. Zou Tijn blij zijn met dit antwoord? Want op zijn beurt vindt Tijn Truuske weer heel schattig.

‘Schattig' is een prentenboek met korte, heldere zinnen van Lida Dijkstra en tekeningen van Marije Tolman die wel schilderijen lijken. Elke tekening is heel precies getekend, vol details en kleine grapjes (let maar eens op de ooievaar!). In zachte kleuren tekent Tolman een sfeervol dierenbos, waarin dieren spelletjes doen, boeken lezen, in grappige bedden slapen en bij het haardvuur zitten. Erg lief en zoet en een beetje voorspelbaar, maar toch zijn het tekeningen waar je naar blijft kijken.

Veel minder schattig lijkt ‘Lola en de Leasekat' van Ceseli Jospehus Jitta.

De tekeningen in dikke lijnen met felle kleuren zijn een beetje hoekig, op een ondergrond van oud kasboekpapier. Nu gebruikt niemand dit papier meer, maar in de tijd dat Lola en Jan, de hoofdpersonen uit dit prentenboek, nog jong waren, werd het nog wel gebruikt. Nu zijn Jan en Lola stokoud. En zo zijn ze ook getekend: vol rimpels en krom. Jan is zelfs zo oud dat hij op een dag omvalt, zijn hart staat stil. Nu worden de warme kleuren van de eerste bladzijden bruin en grijs, want Lola heeft verdriet. En dat zie je! Lola ziet er moe en verdrietig uit. Ze zit aan een tafeltje voor een bord met daarop één boterhammetje, ze kan niet slapen en plukt verveeld de uitgebloeide bloemen uit een geranium. Maar Lola is een hippe vrouw en ze least via internet een kat. Leasen is iets huren voor een langere tijd. En zo komt Leasekat Tim voor nog geen 18 euro bij haar wonen. Lola en Tim spelen, eten en slapen samen. De kleuren komen terug. En met Tim op schoot haalt Lola herinneringen op aan Jan.

Eigenlijk is ‘Lola en de Leasekat', op een heel andere manier dan ‘Schattig', toch ook een schattig prentenboek. Nu eens niet over een konijntje of beertje, maar een mooi liefdevol portret van twee oude mensen. En die kom je niet vaak tegen in prentenboeken.

Marjolein.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.