Lola de BeerTrude de Jong

Terug naar lijst
 

Lola de Beer

Titel: Lola de Beer
Auteur: Trude de Jong
Uitgeverij: Sjaloom, 1987
ISBN: 978 90 624 9156 8
Illustraties: Georgien Overwater

Terug naar lijst

De meest eigenwijze beer!

Op de één of andere manier zijn kinderen dol op beren. Deze schattige, maar soms ook levensgevaarlijke dieren hebben bovendien bewezen erg geschikte verhaalbeesten te zijn. Iedereen zal wel eens een boek over een beer hebben gelezen. De mening van kinderen is namelijk simpel: berenboeken zijn de beste boeken. Maar wat is dan het beste berenboek? Die vraag is makkelijk te beantwoorden, en deze recensie gaat over het antwoord: 'Lola de beer' van Trude de Jong.

Kleuters en peuters doen altijd ontzettend graag alsof hun knuffels leven. Lola is zo'n 'levende' knuffel van het meisje Noor. Trude de Jong vertelt de verhalen in 'Lola de beer' vanuit Noor. Telkens als Noor iets stouts wil doen, vraagt de brutale Lola dat via haar aan Noors vader, Aloys. 'Lola vraagt of we nog wat soep mogen maken' zegt Noor als ze bij hun vorige kookpoging de keuken hebben verwoest. Of Lola is degene die erachter zit als Noor stoute of pijnlijke dingen doet. Bijvoorbeeld als Aloys net een nieuwe jurk voor Lola heeft gemaakt: 'Lola vindt 't wel knap van je hoor, maar je moet eerst nog wat oefenen, zegt ze.'

Barstensvol zit 'Lola de beer' met dit soort grappen. Voor de jongere lezer maakt Trude de Jong spannende verhaaltjes. Want Lola is bot, ze is vindingrijk, en ze krijgt altijd haar zin. Voor de oudere lezer is het een boek vol herkenning. Altijd de schuld aan de beer geven, steeds weer dingen willen doen die niet mogen, en altijd dat vertrouwen dat je beer leeft.

Natuurlijk kun je eindeloos bekijken wat er goed of fout is aan een boek. Maar uiteindelijk gaat het - vooral bij kinderboeken als deze: vanaf drie jaar - alleen maar om de betovering. Om de magische woorden van Trude de Jong, die 'Lola de beer' tot een topklassieker voor elk kind maken. Ze is een schrijfster die weet hoe kinderen denken en zich daarnaar voegt. 'Lola de beer' zit vol met dát inlevingsvermogen en is daardoor voor oudere lezers juist weer grappig. De meest eigenwijze beer is voor íedereen een held!

Trude de Jong kreeg voor 'Lola de Beer' een Zilveren Griffel.

Diederik.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.